Rajtár (SaS): Zajtra vstanem a obarím sa čajom

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Z minulého roka vypichnem len tri momenty a budem sa venovať budúcnosti:

Slovensko: vláda ukradla, čo sa dalo. 9 z 10 smerákov odporúča baliť ukradnuté peniaze do alobalu.
Nemecko: Merkelová v polovici roka zrušila hranice, na jeho konci to korigovala.
Amerika: Najpopulárnejším kandidátom na prezidenta sa definitívne stal staviteľ zlatých veží Trump. Vždy, keď mu masmédiá predpovedajú prudký pád, naopak prudko stúpne. Veľa to vypovedá o stave mainstreamových médií – a to nielen v USA.

Poďme sa teraz pozrieť na to, ako sa nás dotýkajú udalosti okolo nás a čo nás čaká:

Politický a ekonomický vývoj pracuje podobne ako ľudské telo. Nie je to dokonalý proces, lebo inak by nebol priestor na vývoj.
Ak napríklad hladina cukru v krvi stúpne, telo vylúči inzulín, ktorý cukor stiahne a uloží ako tuk. Ak stiahne cukru príliš veľa, telo môže zažiť šok.

V ekonomike je to podobné. Nastavia sa veľa obchodných domov a kde sa ukáže ich nadbytok, začne sa redukcia. Toto prebieha teraz na Slovensku. Ak to prebehne zle, jedna finančná skupina skupujúca obchodné siete bude kontrolovať príliš veľký podiel na trhu.

V politike na európskej úrovni sa bude redukovať integrácia a centralizácia, sprísňovať vízová politika a obmedzovať voľný pohyb osôb. Ľudia vidia, aké katastrofálne následky má, keď kontrolu nad udalosťami má niekto, na koho nemajú dosah.
Na Slovensku to necítiť, ale v Nemecku sa kvôli teroristickým hrozbám vo veľkých mestách rušievajú koncerty a športové stretnutia. Vo Francúzsku sú prehliadky batožiny ešte aj pri vstupe do obchodných domov.
Štáty si dajú záležať na tom, aby mali svoje územie pod kontrolou a mohli uzavrieť hranice.

Keď sme pri tej kontrole. U nás na Slovensku majú ľudia väčšiu moc, ako si myslia. Nemá význam sa vzrušovať nad tým, že momentálne tu vládne strana Smer.
Podporu takmer identickú mali aj Hitlerovi národní socialisti. Keď nejaká politická sila koncentrovane a masovo stimuluje verejnosť, vie dosiahnuť podporu medzi 30 až 40 a niečo percentami. To nie je nejaká špecifická slovenská kliatba, že sa to stalo.

Tu je názorná ilustrácia, volebné výsledky NSDAP a strany Smer:
NSDAP:    9/1930 – 18,3%     7/1932 – 37,3%     11/1932 – 33,1%     3/1933 – 43,9%
SMER:         2002 – 13,46%     2006 – 29,14%         2010 – 34,79%     2012 – 44,41%

Dobrou správou je, že sa musia spojiť viaceré významné faktory na to, aby sa tak stalo, nacistom pomohla k odrazeniu sa ekonomická kríza. Jedným z faktorov je aj vhodná osobnosť, ktorá priťahuje davy. Nie každý rok sa rodí niekto, kto je ochotný, schopný a vytrvalý to dotiahnuť tak ďaleko ako Fico. Nie je to tak, že „vždy sa niekto nájde“ a bude to stále rovnaké. Nemusíme sa nechať každými voľbami „obariť čajom“ a opakovať to isté znova znova.
Navyše, cieľom Smeru nie je ovládnuť svet, ako v prípade nacistov, ale len si „zašantiť“ v zmysle hesla „Nebát se a nakrást!“
Robert Fico je už unavený a náhrada za neho nie je nikde. Určite nie v strane Smer. Mimo strany Smer nikto nemá potenciál na takú dominanciu – na pravej strane spektra voliči navyše trestajú „svojich“ za ich prešľapy.

Keď sme začali s percentami, pozrime sa aj na meranie preferencií, keďže tiež bývajú zdrojom frustrácie. Zo štyroch „tradičných“ agentúr, robia poctivo prieskumy iba Focus a Median. Výsledky dosahujú rozdielne kvôli rozdielnej metodike. Median sa pýta otvorenú otázku „ktorú stranu by ste volili“. Pri tejto metodike majú ľudia tendenciu preferovať zabehané značky a väčšie strany, preto tam Smer dosahuje lepšie výsledky.
Focus vymenováva jednotlivé strany a je tak bližšie k štýlu volieb, tu si už ľudia viac vyberajú.
MVK a Polis nie sú ani len členom asociácie prieskumných agentúr, nezverejňujú metodiku prieskumov a nemajú ani len vlastnú www stránku. Polis výsledky úplne strieľa a divím sa, že tomu médiá vôbec venujú pozornosť.

Na ilustráciu, takto „tipoval“ Baránkov Polis výsledky eurovolieb vo februári 2014 (voľby boli v máji):
Smer 50,5% (výsledok 24,09%), SaS 4% (výsledok 6,66%) a NOVA 0,7% (výsledok 6,83%)
Vsadili by ste vlastné peniaze na takéto „veštenie“?

Aj výsledok Smeru hovorí za všetko. Táto strana nie je taká silná, ako sa zdá, kmeňových voličov majú cca 17-19%, ostatné percentá musia prácne dorábať. Pred eurovoľbami to nerobili a výsledok tomu zodpovedal.
Predzvesťou ich poklesu boli už voľby v Banskej Bystrici a pokračovalo to prezidentskými voľbami. Za posledné mesiace Ficovi pomohla len migračná kríza, inak by mal reálne preferencie pod 30%.

Preto, nemá význam čakať, že sa obaríme čajom a všetko bude ako po starom. Voľby sa opakujú zas a znova preto, aby sme korigovali ich výsledky! To, že sa tu nikde naokolo nerysuje nejaký mesiáš je len a len dobré. Vláda jednej strany bude po voľbách minulosťou, už to bude len koalícia. Po Ficovi sa naša politická scéna bude musieť naučiť ešte viac rokovať a dohodnúť sa. Aj voliči si aspoň zvyknú na politiku bez „charizmatických lídrov“.

Napriek všetkému, Slovensko spravilo obrovský pokrok od revolúcie. Vláda Smeru bol taký „post-traumatický šok“ zo 40 rokov totality, zdanlivý pocitový návrat do tých časov.
Rýchlosť „uzdravenia sa“ z tohto bude záležať od aktivity každého z nás.
Ja osobne, napriek tomu že som zakladajúcim členom SaS, nezúčastnil som sa aktívne politiky, keďže krajina vyzerala byť v roku 2010 v dobrých rukách.

Avšak, takto to nefunguje! Každý človek, ktorý vie pozitívne prispieť, je potrebný!!
V antických Aténach sa všetci slobodní občania museli zúčastňovať rozhodovania. Pred zhromaždením išiel sprievod a klopal na brány. Kto nešiel, tomu pomaľovali bránu červenou, na hanbu. To bola však malá cena, horšie bolo, ak dotyčný zistil, že bez neho potom odhlasovali niečo, čo siaha na jeho majetok, zdravie alebo život.

Len vytrvalá aktivita vedie k dosiahnutiu cieľa. Ja som sa teda po štyroch rokoch v Hong Kongu pred rokom vrátil domov, aby som sa aktívne svojím dielom pričinil o krajinu, kde sa oplatí pracovať, podnikať a žiť. Spravili sme za ten čas program, stretávame sa s ľuďmi, diskutujeme, vysvetľujeme. Výsledok nie je nikdy istý, ale isté je, že bez snahy to nejde vôbec.

Všetko dobré do nového roka a neobarte sa čajom! :)

- Reklama -