Schwantzer (TIP): Sľuby sa sľubujú a východ Slovenska trpí

0
TIP (Autor: TIP)

Osobne som sa stretol s pánom Vitkovičom, ktorý je zanieteným bojovníkom za práva občanov práve v Dvoriankach. Počas jednej soboty sme sa snažili zhovárať pri ceste o problémoch, ktoré v obci, a nielen tam, majú. No veľmi sa nám to nedarilo kvôli hluku a intenzite dopravy. Nakoniec je to vidieť aj na fotografiách.

Podnet, nad ktorým krútia hlavami už aj na úrovni presahujúcej naše Slovensko, v Európskej únii, sa od roku 2011 rieši v obci Dvorianky, a to hluk z cestnej komunikácie I/79. Účastníkovi konania, Slovenskej správe ciest, ako prevádzkovateľovi pozemnej komunikácie bola v roku 2012 udelená pokuta vo výške 10 000 eur za neplnenie povinnosti. V priebehu roku 2014 prevádzkovateľ – SSC opakovane nedodržal termíny uložených opatrení. Z uvedeného dôvodu bola SSC v októbri 2014 uložená pokuta vo výške 5000 eur. A takýchto prípadov hádzania hrachu o stenu v podobe sťažností, petícií a rôznych iných aktivít, ktoré končia niekde – a tu si doplňte akékoľvek slovo – je mnoho.

Nielen na obyvateľov Dvorianok, ale aj Trebišova, Parchovian, Sečovskej Polianky a ďalších iných, na ktorých by nestačili ani riadky v tomto článku, sa neustále zabúda. Dokonca má táto cesta úseky, ktoré nie sú spoplatnené a tým sa iba podporuje transfer kamiónovou dopravou práve spomenutou cestou I/79. Veď načo potom staviame cesty o niekoľko kilometrov ďalej, keď nakoniec nemotivujeme dopravcov, aby ich využili?

Z môjho pohľadu je najdôležitejšie, aby sa tak ako v Chorvátsku, dokončila celá infraštruktúra v štáte tak, aby nielen ľudia prestali trpieť, ale aby to malo pozitívny dopad aj na rozvoj regiónov. Tých regiónov, ktoré sú pre Bratislavských politikov a úradníkov tak ďaleko. Ani sa im nedivím, že sú im vzdialené, keď cesta vedie tak akurát po Spiš a aj to iba severnou stranou.

Iba na doplnenie, v Chorvátsku zvládli za 11 rokov postaviť viac ako 320 kilometrov diaľnic. Tak už neváhajme a stavajme. Heslo som použil zámerne, nakoľko sme, žiaľ, „váhali“ a nestavali.

- Reklama -