Zelník (SNS): Slovenské zdravotníctvo je v zúfalom stave

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

E- Health – elektronizácia zdravotníctva – mala fungovať už v roku 2013. Na e-Health sa údajne vynaložilo okolo 40 miliónov eur a jeho zavedenie sa odkladá na ďalšie obdobie.

DRG sme kúpili ešte v roku 2011 údajne za 1,66 miliónov eur . K tomu treba pripočítať 634 000 eur zo štátneho rozpočtu a 5,4 milióna eur z Európskeho sociálneho fondu na vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov. Doteraz nevieme, koľko sa už finančných prostriedkov vynaložilo na DRG a v akom štádiu je jeho implementácia. Minister Čislák vyhlásil, že DRG bude možné zaviesť po voľbách, ale v rozpočte pre zdravotníctvo to nie je zohľadnené.

Slovensko má jeden z najhorších preventívnych programov. Patria nám prvé priečky v srdcovocievnych a onkologických ochoreniach podľa správy OECD 2015. V rámci krajín EÚ 28 máme takmer najnižšiu priemernú dĺžku života.

V počte zdravotných sestier na 1000 obyvateľov patrí podľa OECD 2015 Slovensku takmer najnižšia priečka – 5,8 (2013) Nemecko 13,0 (2013) Dánsko 16,3 (2013). Priemer OECD je 9,1. V prepočte chýba na Slovensku cca 15.000 zdravotných sestier. Chýba nám asi 3 000 lekárov špecialistov. Dlhodobo sa nemyslí na generačnú obmenu.

Zdravotníctvo sa spolitizovalo, zdravotnícke zariadenia nemajú na obnovu zastaranej zdravotníckej techniky, nerieši sa korupcia v zmysle trestnoprávnej zodpovednosti. Zhoršila sa dostupnosť ale aj kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti (chýbajú základné lieky). Z povinných zdravotných odvodov zdravotné poisťovne môžu stále tvoriť zisk.

SNS napríklad pre zlepšenie stavu zdravotníctva navrhuje – tak ako to má zakotvené aj vo svojom programe – zvýšenie platby štátu na 5 percent z vymeriavacieho základu, jednu zdravotnú poisťovňu ako verejnoprávnu inštitúciu bez možnosti tvorby zisku, vytvorenie legislatívy pre systém pripoistenia, zavedenie cenotvorby v podobe DRG systému, či postavenie štátnej univerzitnej nemocnice v hlavnom meste, ktorá by slúžila tiež ako pregraduálne a postgraduálne zariadenie.

- Reklama -