Križánek (TIP): Kanalizácia je stále problémom – dokedy?

0
TIP (Autor: TIP)

V tých, kde je počet obyvateľov pod touto hranicou, je potrebné dobudovať ČOV tam, kde je už vybudovaná stoková sieť. O výstavbu sa majú postarať samosprávy, ktoré si však nemôžu dovoliť túto nákladnú výstavbu utiahnuť z vlastných zdrojov. V takýchto prípadoch samosprávy podávajú žiadosti o dotáciu na nové projekty. Kritériá sú však veľmi prísne. Väčšie šance má ten žiadateľ, ktorý pripraví kvalitný projekt. Mnohé obce stroskotajú na nekvalitnom spracovaní potrebnej dokumentácie, ale aj na zbytočných formálnych chybách. Zatiaľ je na Slovensku napojených na kanalizáciu 60 % obyvateľov a krajine hrozí pokuta, keďže si záväzok voči EÚ neplní.

Súčasný stav v odvádzaní a čistení odpadových vôd v jednotlivých obciach Košického kraja nie je dobrý. Len tretina našich miest a obcí má doteraz vybudovanú verejnú kanalizáciu. Ako sa ostatní zbavujú splaškov, nechám na zodpovednosti každého samostatne – do žúmp alebo neraz aj priamo do pôdy skrytými trativodmi? Veď vyčerpanie desaťkubíkovej žumpy stojí od 40 eur vyššie. Výška sumy závisí nielen od objemu, regiónu, ale aj od toho, či sa potom odpad vyváža do mestských čistiarní alebo končí v rieke či na pôde. Takto si takmer na dvoch tretinách nášho územia ničíme podzemné zdroje pitnej vody. Paradoxné pritom je, že v dedinách, kde kanalizácia nie je, zaplatia často za odvoz odpadovej vody viac ako tam, kde vybudovaná je.

Aj cieľom košického krajského plánu rozvoja bolo analyzovať podmienky na zaistenie potrebnej úrovne zásobovania kvalitnou nezávadnou pitnou vodou a efektívne likvidovať odpadové vody bez negatívnych vplyvov na životné prostredie. Tento cieľ obsahoval aj koncepciu riešenia zásobovania pitnou vodou a odkanalizovania a čistenia odpadových vôd zameranú na analýzu existujúceho stavu, stanovenie priorít a podmienok na zabezpečenie rozvoja krajskej infraštruktúry, zlepšenie podmienok bývania, ako aj zvýšenú ochranu a zlepšenie stavu prírodných zdrojov vôd, vodných ekosystémov a zdravia ľudí v regióne. Ostalo však asi iba pri cieľoch.

Hlavným nedostatkom je chýbajúca kanalizácia vo väčšine obcí. Ďalšie sa vyskytujú na existujúcich kanalizačných systémoch. Staré kanalizačné siete sú netesné a tým dochádza ku kontaminácii spodných vôd. Bude potrebné ich zrekonštruovať. Časté je zaústenie väčších profilov stôk do menších, ako následok dodatočného budovania privádzačov do ČOV, v ktorých sedimentuje znečistenie. Nariedenie a ochladzovanie odpadových vôd v dôsledku odvodnenia územia jednotnou kanalizáciou spôsobuje problémy v procese čistenia. Nedostatočná pozornosť sa venuje opravám a aj údržbe zariadení a často sú riešené až havarijné stavy kanalizačných systémov.

Hlavnou príčinou znečistenia vody sú splašky. Odpad totiž ovplyvňuje všetko živé vo vode. A ako hovoria špecialisti na podzemné vody: „voda možno bude ropou vo vzdialenej budúcnosti, ak si ju dovtedy zachováme. Stovky malých i veľkých znečisťovateľov ju nevidia, nevedia, že im preteká pod nohami, a raz si to, i doslovne, vypijeme.“

- Reklama -