Hudeček (TIP): Aj životné prostredie na našom vidieku potrebuje ochranu

0
TIP (Autor: TIP)

So začiatkom vykurovacej sezóny sa väčšina našich dedín zahalila do dymu a šíri sa nimi zápach z horiacich plastov. Ľudia sa naučili spaľovať všetko, čo horí. Nie, nedeje sa tak iba v rómskych osadách, v sociálne slabších rodinách. Tento zlozvyk sa zaviedol aj v rodinách celkom dobre ekonomicky situovaných. Najmä potom, čo po zdražení plynu prešli na vykurovanie pevnými palivami. Deje sa to napriek tomu, že je spaľovanie takýchto plastových látok zakázané. Otvárať okná sa teraz neopláca, lepšie je nevetrať. V nejednej dedine si človek večer povie: „Chcelo by to kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany, aby zistilo, či koncentrácia škodlivín nie je zdraviu škodlivá“. Paradoxne sa to deje v čase, keď už vo väčšine obcí funguje separovaný zber. Stačí si všimnúť, pred ktorým domom nie je v deň zberu plastov nachystané vrece s odpadom. To indikuje tých, čo svoje plasty pália.

Ani s odpadovými vodami to nie je vo väčšine obcí ružové. A nielen v malých obciach, kde si na kanalizáciu budú musieť ešte dlho počkať. Aj v mnohých obciach s kanalizáciou sú problémy, o ktorých sa ale nehovorí. Stačí sa prejsť v dedine popri potoku, čo všetko doň vyúsťuje z domov a záhrad. Nielen tí, čo nie sú napojení na kanalizáciu, ale aj tí s kanalizáciou vypúšťajú splašky do potoka. Mimochodom, aj čističky odpadových vôd sú často v zlom stave a čistenie je len formálne. Až náhodné kontroly odboru starostlivosti o životné prostredie odhalia nedostatky.

Náš vidiek je stále posiaty aj divokými skládkami, nehovoriac o tom, že pri potulkách prírodou na každom kroku narazíme na vyhodenú pneumatiku, elektrospotrebič či aspoň kúsok plastu.

Ani rozsiahle investície na riešenie problémov s odpadmi vďaka eurofondom ešte nemusia znamenať vyriešenie znečisťovania životného prostredia. V mestách akoby lepšie fungovali kontrolné orgány štátnej správy aj samosprávy, a taktiež aj environmentálna uvedomelosť občanov. Je potrebné zmeniť environmentálne myslenie ľudí na vidieku, budovať pocit zodpovednosti, tlačiť na samosprávne orgány, aby znečisťovateľov životného prostredia trestali. Dovtedy budú reči o kvalitnejšom životnom prostredí na vidieku ako v meste iba mýtmi.

- Reklama -