Premiér Fico: Vyššia minimálna mzda, ale aj materská dávka a príspevok na starostlivosť o dieťa

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

„Záväzok je naplnený, až keď reálne platí,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii predseda vlády SR Robert Fico.

Minimálna mzda na Slovensku je v súčasnosti 405 eur mesačne. Od posledného zvýšenia vzrástla o ďalších 25 eur. „V žiadnom prípade sa nepotvrdili žiadne negatívne reakcie, že by zvyšovanie minimálnej mzdy malo negatívny vplyv na zamestnávanie alebo že by viedlo k zvyšovaniu nezamestnanosti. Práve naopak. Nezamestnanosť klesá,“ zdôraznil Robert Fico. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter doplnil, že zvyšovanie minimálnej mzdy motivuje a mobilizuje ľudí, aby mali záujem pracovať aj za takúto sumu.

Od začiatku tohto roka sa zvyšuje aj materská, a to na 70 % príjmu poberaného pred nástupom na materskú dovolenku. „Už pri tomto zvýšení predstavuje materská viac ako 90 % čistého príjmu poberateľky, ktorý mala predtým, ako na materskú dovolenku nastúpila,“ uviedol Robert Fico. Avizoval  záujem zvýšiť dávku až na 75 % denného vymeriavacieho základu, čo by v praxi znamenalo, že poberateľka dávky by mala k dispozícii až 97 % príjmu, ktorý mala predtým.

O 50 eur si prilepšia aj rodičia s dieťaťom do troch rokov, prípadne s dieťaťom do šiestich rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. „Zvyšujeme príspevok na starostlivosť o dieťa na 280 eur,“ povedal premiér. Rodičia tak získajú viac peňazí na zaplatenie jaslí, materskej škôlky či opatrovateľky. Navyše sa zjednoduší aj formálna stránku – rodičia nebudú musieť mesačne preukazovať výšku skutočných nákladov na zabezpečenie starostlivosti o dieťa.

- Reklama -