Hraško (OĽaNO): Fico nás ženie do záhuby

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Najväčším ohrozením Slovenska je totiž táto vládnuca garnitúra. Už som veľa krát povedal, že táto vláda iné hovorí, vždy len to, čo sa ľuďom páči, a na druhej strane robí úplne niečo iné! Mnoho krát dokonca proti obyčajných ľuďom. Ak si však dá človek do súvislostí niekoľko vecí, zrazu sa mu začína rozjasňovať.

Neviem, či si niekto na západ od Košíc všimol nespokojnosť obyvateľov niektorých východoslovenských obcí – napr. Pakastov, Krivá Oľka, Oľka, Smilno či Ruská Poruba. Prečo? Nuž majú sa tu spustiť prieskumné vrty hľadajúce ropu a zemný plyn. Povolenky na prieskumné vrty má aj spoločnosť Alpine Oil & Gas, ktorej jediným spoločníkom je spoločnosť DISCOVERY POLSKA, LLC Kings Court Dr. 323, P.O. Box 66, Forney, Texas 751 26 (Spojené štáty americké). Jej povolenie je údajne platné už len do konca januára, tak sa s tým musia poponáhľať. Zaujímavosťou je, že časť pôdy (vraj len prístupovú cestu) majú prenajatú od Štátnych lesov spadajúcich pod Žigovo ministerstvo životného prostredia, ktoré aj povolenie na prieskumné vrty odsúhlasilo.

Čo sa stane, ak sa potvrdia ložiská ropy a plynu? Najmä v prípade, že sa to ľuďom nebude páčiť a budú chcieť zakázať v budúcnosti ťažbu týchto surovín na danom území. Ak by sa nič iné nedialo na medzinárodnej scéne, vyhrali by zrejme cez petíciu obyvatelia. Ale tu sa poza náš chrbát deje svinstvo, ktoré nás ako krajinu môže uvrhnúť do takej dlhovej špirály, že si to zatiaľ bežný človek ani nevie predstaviť.

Určite väčšina z čitateľov počula o transatlantickej obchodnej zmluve medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi, známejšou možno pod skratkou TTIP. Táto zmluva je tak utajovaná, že ani naši europoslanci nemajú jej plné znenie k dispozícii. O čom sa však hovorí a čo vadí napríklad aj takým Nemcom, je doložka urovnávania sporov medzi investormi a štátmi – tzv. ISDS. A tu si hneď uvedieme konkrétny príklad z Východného Slovenska v prípade, že by takáto zmluva nadobudla právoplatnosť. Po uskutočnení prieskumných vrtov sa zistí, že sú tu skutočne ložiská ropy a plynu také, že by sa ich oplatilo vyťažiť a mať z nich zisk. Teraz nechajme stranou negatívne následky na prírodu aj s kontamináciou vody a následky ťažby na zdravie obyvateľov. Investor povie, že chce ťažiť na našom území v týchto lokalitách, ale ľudia podľa našich zákonov vedia referendom zakázať ťažbu na svojom území a aj ju zakážu. Investor sa v takom prípade bude môcť obrátiť cez doložku ISDS na súkromný arbitrážny systém, kde arbitrov nerobia sudcovia, ale právnici špecializujúci sa na obchodné právo. Problém je, že nik nepozná pravidlá rozhodovania a nemusí sa prihliadať na ochranu verejného záujmu daného štátu. A práve toto vie s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodnúť v prospech investora a nie krajiny, kde sa investícia zamýšľa. Finančné náhrady by mohli mať v prípade neuskutočniteľnosti ťažby ropy a plynu napríklad na výhode Slovenska ťažké finančné dôsledky pre našu krajinu. A to nehovoríme o ťažbe uránu, či zlata v iných lokalitách, kde sa už akože smeráci snažili ochrániť obyvateľov.

Čo robí Fico, Žiga a Jahnátek na ochranu našich občanov? Nie len tých priamo ohrozených ťažbou! Absolútne nič! Skôr sa snažia napomáhať procesom, ktoré nás môžu uvrhnúť do finančnej katastrofy. Idú z nás urobiť ešte väčších vazalov. Povolením prieskumných vrtov jednak znehodnotia našu krajinu na povrchu, ako to už môžeme vidieť v Ruskej Porube a jednak pripravia „pôdu“ pre investorov, aby nás v budúcnosti mohli žalovať a vyciciavať náš rozpočet. Opäť tak vláda nevyužila princíp predbežnej opatrnosti, ako ho nevyužila pri pestovaní GMO!

Fico nechráni Slovensko a nechráni ani našich občanov. Fico a jeho garnitúra sú čvarga, ktorá už nesmie byť nikdy pri moci na Slovensku! Ženú nás totiž do záhuby!

- Reklama -