Lukačovičová (Šanca): Neuhradili ste faktúru za účtovníctvo do konca roka? Nevadí, prispievate Kažimírovi na tretí balíček

0
Šanca (Autor: Šanca)

K takýmto zmenám patrí aj uznanie určitých druhov výdavkov za daňové až po ich úhrade, a to už za rok 2015. Najprv, počas roka bolo zadefinované, že výdavky za právne a poradenské služby bude možné uznať za daňové až po ich uhradení. Keď som sa zamyslela nad touto zmenou, napadlo mi, že bola zadefinovaná kvôli tomu, aby si podnikatelia a firmy nemohli medzi sebou fakturovať rôzne poradenské a bližšie nedefinovateľné služby na konci roku, keď zistia, že by sa zišli ďalšie náklady a tieto faktúry mnohokrát ani nie sú uhradené. Opak je však pravdou.

Až koncom roku Finančné riaditeľstvo vydalo metodické usmernenie, v ktorom zadefinovalo, o aké druhy poradenských služieb sa jedná. Na moje počudovanie, a počudovanie viacerých kolegov, sa medzi služby, ktoré môžu byť uznané za daňové výdavky až po uhradení, zaradili:

  • vedenie účtovníctva,

  • jeho audit,

  • spracovanie miezd a náklady na vyhotovenie účtovnej závierky,

  • právne služby.

Akékoľvek obľúbené podnikateľské alebo ekonomické poradenstvo sa do užšieho výberu nedostalo. A v tomto momente pre mňa táto zmena stratila z hľadiska boja proti daňovým únikom význam. Koľko únikov na vedení účtovníctva a spracovaní miezd oproti neodsledovateľnému poradenstvu asi môže vláda týmto krokom ušetriť? Alebo znovu nebola politická vôľa zakázať tak obľúbené poradenstvo uznať za daňový výdavok až po uhradení?

Poďme sa pozrieť na to, čo urobí takáto zmena v daňovom priznaní jednej firmy. Naši zákazníci účtujúci v podvojnom účtovníctve, platia väčšinou počas roka mesačne dohodnutý paušálny poplatok za vedenie účtovníctva a tiež za spracovanie mzdy zamestnanca. Fakturujeme im tieto služby priebežne, vždy po ukončení daného mesiaca alebo štvrťroka podľa toho, či sú mesační alebo štvrťroční platitelia DPH. Paušály sa pohybujú v rôznych výškach, pre názornosť budem vychádzať z paušálu za účtovníctvo vo výške 120 eur/mesiac. Daňové priznanie za november sa podávalo do 28. 12. 2015, takže berme do úvahy, že sme faktúry posielali posledné dni minulého roka. Faktúru za spracovanie decembrového účtovníctva klienti dostanú až v januári 2016. To znamená, že ak novembrovú faktúru nestihli uhradiť, a decembrovú budú mať až v budúcom roku, do daňových výdavkov roku 2015 si nedajú čiastku 240 eur. Predtým by sme boli na takéto dodávky vytvorili rezervu, ale ani tá už po novom nie je daňovo uznaný výdavok. Pri takto neuznanej čiastke výdavkov zaplatí náš klient na dani z príjmov v marci viac o 52,80 eur. Takto jednotlivo vyzerá čiastka navyše zaplatenej dane bezvýznamne, ale keď si prepočítate, že na Slovensku podáva daňové priznanie približne 180-tisíc firiem a len časť z nich zaplatí na dani kvôli tomuto opatreniu o niečo viac, už sa pohybujete v miliónoch navyše vybratej dani z príjmov.

My sme našich klientov na túto skutočnosť upozornili a dali im možnosť uhradiť za účtovné služby do konca roka, ale vy ste možno o tejto novinke nevedeli alebo ste nestihli tieto služby uhradiť. V tom prípade si môžete blahoželať – zbierate sa pánovi Kažimírovi na tretí balíček, ktorý chce financovať lepším výberom daní. Je vždy dobré vedieť, čo za svoje peniaze dostanete.

- Reklama -