Moravčík (KDH): Kažimír o peniazoch v alobale hovoriť nechce

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

Peter Kažimír informoval o výsledkoch hotovostného schodku štátneho rozpočtu ku koncu roka 2015. Podrobnosti nájdete napríklad v článku TU. Nepovedal však o tom, koľko štát bral ľuďom peňazí na daniach a čo im za to v roku 2015 poskytoval. Zámerne teda nehovoril o príjmoch a výdavkoch rozpočtu. Ak by povedal celú pravdu, ľudia by zistili, že v roku 2015  im vláda brala veľa, ale dávala im za ich peniaze málo kvalitné služby.

Kľúčovou informáciou pre ľudí je, že ľavicová vláda im od svojho nástupu zvýšila daňové zaťaženie o štyri miliardy eur ročne. Považujem teda za dôležité pripomenúť niekoľko faktov. Živnostníkom ľavicová vláda výrazne zvýšila odvody 3 roky po sebe. Dôchodcovi, ktorý sa snaží privyrobiť si k nízkemu dôchodku, sa súčasná vláda rozhodla brať až 30 centov z každého eura, ktoré mohlo byť jeho. Vysoké odvody štátu musia po novom platiť aj študenti. Zamestnancovi s priemernou mzdou dnes štát berie vyše polovicu peňazí, ktoré mu dá jeho zamestnávateľ. Výsledkom je, že ľudia na Slovensku majú menej peňazí na zabezpečenie seba a svojich rodín.

Výrazne zvýšené daňové zaťaženie však vláda nepremietla do lepších služieb pre občanov. Živnostníci sa nevedia domôcť zaplatenia faktúr, dokonca ani verejné organizácie im často neplatia načas. Krutú realitu odhalila kauza Váhostavu. Vláda sa tvári, že nemá peniaze pre lepšiu zdravotnú starostlivosť pre seniorov, ale peniaze na predražené CT-čka či firmy tety Anky vie nájsť. Minister financií by sa mal tiež pýtať, čo si myslia ľudia o strácaní sa peňazí z ich daní v igelitkách v alobale. O tom však zjavne hovoriť nechce.

Hlavným znakom hospodárenia ľavicovej vlády v roku 2015 bolo, že ľuďom brala veľa, ale za ich peniaze im nebola schopná poskytovať služby na úrovni. Chválenie sa výsledkom hotovostného deficitu je len odpútavaním pozornosti ľudí od celkového negatívneho výsledku. Dobrý minister financií by mal sledovať nielen vývoj deficitu, ale aj to, aby za peniaze z daní, štát ľudom aj poskytoval to, čo od neho očakávajú. 

- Reklama -