TIP: Aké sú moje možnosti voliť, ak som Slovák žijúci v zahraničí?

0
TIP (Autor: TIP)

Áno, je krásne stráviť voľný deň s rodinou, s deťmi. S deťmi, ktorým vaším konaním, povedzme nezodpovedným voči ich budúcnosti, dávate signál, že vám na krajine, v ktorej žijete, nezáleží. Vzdávate sa tak práva rozhodnúť o ich budúcnosti a o svojom postavení, keď budete na dôchodku.

Lenže aj vy, výletníci, môžete voliť. Stačí si vybaviť volebný lístok. A môžete voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Ten pocit, keď po dlhej túre, po ktorej ste urobili niečo pre svoje zdravie, hodíte do volebnej urny lístok so svojím hlasom a urobíte tak niečo aj pre svoju, našu krajinu.

Za hranicami Slovenska žije viac ako 300 000 Slovákov. Veľa z nich by išlo voliť, ale pracovné povinnosti im nedovoľujú sa na Slovensko v čase volieb vrátiť. V posledných parlamentných voľbách v roku 2012 až 98 % zahraničných Slovákov NEVOLILO. Odradil ich zložitý proces. Takýto problém by vyriešila voľba cez internet, ktorá však momentálne nie je dostupná a dalo by sa povedať, že je tak trochu v nedohľadne.

Jedinou možnosťou, ktorá umožňuje Slovákom žijúcich v zahraničí zúčastniť sa volieb, je VOĽBA POŠTOU. Takáto možnosť už funguje roky, no napriek tomu ju využíva len malé množstvo ľudí. Vo voľbách do NR SR ju v roku 2012 využilo len niečo cez 7000 zahraničných Slovákov.

Aj tu sú však dátumy, ktorých sa treba držať, aby váš hlas neprepadol. Dôležitým dátumom je 15.  január 2016. Do tohto dátumu musíte požiadať o voľbu poštou.

Ak NEMÁTE trvalý pobyt na území Slovenska

Pokiaľ NEMÁTE trvalý pobyt na území Slovenska, tak Žiadosť o voľbu poštou s potrebnými dokladmi musí byť na ministerstvo vnútra doručená najneskôr 50 dní pred dátumom konania volieb. Žiadosť môžete poslať v písomnej alebo elektronickej forme. V písomnej forme je to na adresu: Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, Odbor volieb, referenda a politických strán, Drieňová 22, 826 86 Bratislava, Slovak Republika. Elektronicky na emailovú adresu volby@minv.sk

Žiadosť musí obsahovať:

  • Meno a priezvisko

  • Rodné číslo (v prípade, že ho nemáte pridelené, tak dátum narodenia)

  • Adresu miesta pobytu v zahraničí

K žiadosti je potrebné doručiť nasledovné doklady:

  • Čestné vyhlásenie v štátnom jazyku, že nemáte trvalý pobyt na území Slovenskej republiky (vyhlásenie nemusí byť overené notárom)

  • Fotokópiu časti cestovného dokladu Slovenskej republiky s osobnými údajmi voliča alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve Slovenskej republiky.

Vzor Žiadosti o voľbu poštou

Ak MÁTE trvalý pobyt na území Slovenska

Ak MÁTE trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, Žiadosť o voľbu poštou s potrebnými dokladmi adresujete vašej obci, kde máte nahlásený trvalý pobyt.

Žiadosť musí obsahovať:

  • Meno a priezvisko

  • Rodné číslo

  • Adresu trvalého pobytu

  • Adresu miesta pobytu v cudzine

Vzor žiadosti o voľbu poštou

Najneskôr 35 dní pred dňom konania volieb vám bude doručená obálka, ktorá bude obsahovať hlasovacie lístky, návratovú obálku (označenú heslom „Voľba poštou – Elektion by mail“ s vypísanou adresou Ministerstva vnútra Slovenskej republiky ako adresáta a adresou voliča ako odosielateľa) a poučenie o spôsobe hlasovania. Návratovú obálku odošlete poštou. Výdavky spojené so zaslaním obálky hradí odosielateľ. V rámci Európy a zámorských krajín je to 2,50 eura. Vaša obálka so znením “hlasovanie” musí byť doručená najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb (do piatka 4. 3. 2016).

Vytvoriť žiadosť si môžete aj pomocou internetu. Po vyplnení formulára priamo u nás na stránke sa vygeneruje vaša žiadosť, ktorú môžete potom vytlačiť a poslať poštou, alebo ju rovno poslať z vášho emailu. Takouto formou si môžete zažiadať aj o hlasovací lístok v prípade, že sa volieb zúčastníte na území Slovenskej republiky, ale mimo vášho bydliska.

- Reklama -