SaS: Z prejavu prezidenta sme sklamaní

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

Preto by sme od prezidenta očakávali, že aspoň naznačí smer, akým by sa mali uberať riešenia a rovnako aj hlavné príčiny, pre ktoré je situácia taká vážna.

„Podľa nášho názoru prezident vo svojom novoročnom prejave podcenil akútny nedostatok spravodlivosti, ktorá demoralizuje slovenskú spoločnosť a týka sa tak sudcov, ako aj prokuratúry a policajného zboru. Vo všetkých týchto zložkách je viditeľný enormný vplyv rôznych temných síl, ktoré ochromujú ich akcieschopnosť pri uplatňovaní práva a spravodlivosti,“ uvádzajú predstavitelia strany Sloboda a Solidarita a dodávajú, že zlá vymáhateľnosť práva a beztrestnosť, ktorú využívajú rôzne osoby a kliky na obohatenie sa, sú v širšom kontexte jednou z kľúčových príčin, prečo sú pomery aj v zdravotníctve a školstve také, aké sú.
 
Rovnako nám v prezidentovom novoročnom expozé chýbal dôraz na potrebu zlepšovania podnikateľského prostredia, ktoré sa stalo kolbišťom protekcionizmu a narastajúcej moci byrokracie. „Iba dobré podnikateľské prostredie je zárukou prosperity pre každého, nie prerozdeľovanie a pochybné predvolebné balíčky, ktoré občanom vysielajú úplne falošné signály o stave slovenskej ekonomiky a jej politického systému,“ myslia si liberáli.  
 
Nechceme, aby sa prezident púšťal do tvrdých konfrontácií s vládou, lebo to je úloha opozície. „Ale pri takých závažných spoločenských poruchách vnímame ako zaváhanie, ak sa prezident vyhne konštruktívnej kritike vlády, ktorá nesie za ne primárnu zodpovednosť. Preto novoročný prejav prezidenta Andreja Kisku považujeme za nevyužitú príležitosť posunúť úroveň verenej diskusie dopredu,“ uzatvára vedenie strany. 
 
- Reklama -