Gröhling (SaS): Ministerstvo nezruší nadbytočné inštitúcie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Minister povedal, že v najbližšej dobe nerozhodne o prípadnom rušení, alebo spojení niektorých organizácií rezortu školstva. (Organizácie sa zvyčajne rušia či spájajú k 1.januáru.)

Pre lepšie pochopenie, ministerstvo má niekoľko priamo riadených organizácií (PRO), ktorých činnosť nie je vždy prínosná. Ich vzájomným spojením, alebo zrušením, by mohli vzniknúť financie, ktoré môžu byť použité inak. O tomto procese sa hovorí už od roku 2010.

V súčasnosti však minister hovorí, že spájanie organizácií  nechce unáhliť a že potrebuje čas, aby všetko dobre pripravil. Chce podrobný personálny audit, aby nekonal urýchlene. Už ani neviem, čo sa z tých všetkých analýz a auditov dozvieme. Hovorkyňa ministerstva školstva predsa už v októbri tohto roku uviedla, že ministerstvo má vypracovanú štúdiu o optimalizácii v rezorte školstva.

Načo potrebujú ďalší audit? Veď ten už roky prebieha. V štúdii je popísaný súčasný stav činností, ktoré vykonávajú priamo riadené organizácie ministerstva. A navyše, už v roku 2010 Analýza činností MŠVVaŠ hovorila o stave PRO v rezorte školstva a ponúkla aj návrhy na riešenie situácie. Tento scenár sa z roka na rok opakuje, ale činnosti daných inštitúcií sú z roka na rok “dôležitejšie a dôležitejšie.”

Analýza z roku 2010 uvádza kľúčové výstupy, ktorými sú napr. :

– Štátny inštitút odborného vzdelávania – Po ukončení projektov EŠF odporúčame zrušiť vzdelávacie činnosti inštitútu, zvážiť spojenie s ŠPÚ.

– Národný ústav celoživotného vzdelávania – Zúžiť, alebo zrušiť činnosti po ukončení projektu PIAAC, prípadne zvážiť zlúčenie s IUVENTOU.

– IUVENTA – Zachovať primárne činnosti, zrušiť resp. zúžiť činnosti o sekundárne prevádzky – objekt na Karloveskej ul. plaváreň, telocvičňa, ubytovne, rekreačné zariadenie v Modre, prípadne zvážiť zlúčenie s NÚCŽV,

– Ústav informácií a prognóz školstva – Zrušiť tlačiarenské činností, administráciu soc. štipendií presunúť na MPSVaR SR atď.

Mimochodom, v tomto dokumente je málo s čím by som nesúhlasil a je plný veľmi pragmatických  návrhov. Jediné, čo sa z toho naozaj udialo, bolo riešenie objektov IUVENTY, kde ale nešlo ani tak o racionalizáciu. UIPŠ sa zlúčil s Centrom vedecko-technických informácií a prišlo k úspore na platoch 10 ľudí, ktorých prepustili.

Toto je výsledok  racionalizácie v rezorte školstva. Nebudem sa zaoberať tým, koľko sa počas tejto racionalizácie vytvorilo iných pracovným miest na samotnom ministerstve a jeho PRO. Myslím, že si stačí urobiť malý prieskum medzi riaditeľmi škôl, resp. učiteľmi, ktorých roky počúvam, a tí vám jasne povedia, ktoré z týchto inštitúcií sú pre nich prínosom, resp. ktoré vôbec nepotrebujú.

Je najvyšší čas pristúpiť aj k tejto problematike s otvorenými očami a začať konečne konať. Financie zbytočne čerpané na niektoré nezmyselné činnosti by mali byť využité na zmenu a hlavne podporu ozaj potrebných činností v školstve.

Tento blog je reakciou na http://www.ucn.sk/ministerstvo/ministerstvo-odklada-rusenie-svojich-organizacii-na-neskor

Kandidujem ako nezávislý kandidát za stranu SaS s číslom 18.

- Reklama -