Danko (SNS): Mám problém, ak v parlamente robia tlačovky mimoparlamentné strany

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

„Ľudia niekoho zvolia do Národnej rady (NR) SR a ten trikrát zmení bannery, často už ani novinári nevedia, za koho vlastne robí tlačovku. My sme sa, ako mimoparlamentná strana, sťažovali predsedovi parlamentu na to, že v priestoroch NR SR robia tlačové besedy strany, ktoré sa tam nedostali voľbami,“ povedal pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

Dodal, že SNS rozlišuje úlohy zákonodarnej, vládnej a súdnej moci. Do parlamentných volieb postavila kandidátnu listinu čisto z členov strany, ak by však získala podiel na vládnej moci, vie si predstaviť, že do exekutívy oslovia aj nestraníckych odborníkov.

„Stranícka knižka nie je garanciou štátnej funkcie. Treba rozlišovať zákonodarnú, vládnu a súdnu moc. Politická strana sa vo voľbách uchádza o čo najväčší mandát v Národnej rade, teda zákonodarnej moci. Ale to neznamená, že do manažérskych a riadiacich funkcií štátu nemôžeme oslovovať odborníkov. A súdnictvo a prokuratúra majú byť nezávislé,“ povedal Danko.

„Naša kandidátna listina nie je exhibíciou individualít, je to prísne stranícka kandidátka. Ani jedna politická strana na Slovensku nemá kandidátku len z členov strany,“ tvrdí predseda SNS. „Politika musí byť o disciplíne a straníckej hierarchii. Nemôžeme predsa dopustiť, aby sme do parlamentu dostali 150 exhibicionistov,“ dodáva.

Ako veľký problém Slovenska vníma Danko nefunkčnosť zákona o politických stranách. „Kto chce, ten si stranu zo dňa na deň kúpi. Ako môžu v stranách súťažiť hodnoty, keď súťažia sponzori a zo dňa na deň vzniknuté strany?“ pýta sa Danko.

Zdôrazňuje, že Slovenská národná strana má dnes 6100 členov a “plne funkčné štruktúry”. „Na kandidátnej listine máme v priemere 20 ľudí za každý kraj. Máme Košické programové tézy, zahraničnopolitický program. SNS mala ako prvá transparentný účet,“ vyhlásil Danko.

„SNS tu bude bez ohľadu na akéhokoľvek predsedu. Sú témy, ktoré jej historicky prináležia, súvisia s ochranou národných záujmov. SNS znova hovorí o svojprávnosti, a nie bezhlavom odovzdávaní kompetencií Európskej únii,“ uzavrel Danko.

- Reklama -