Galek (SaS): Názor. Elektrárenské sústo pre žralokov z J&T

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Súčasne to vyzerá tak, že dôvod na oslavu majú všetky tri strany. Taliani sa zbavili svojho majoritného podielu a aj dlhu, ktorý pre nich predstavovali Slovenské elektrárne. EPH veľmi výhodne prišli nateraz minimálne k 33% a Robert Fico vďaka memorandu a v ňom obsiahnutej zmene akcionárskej zmluvy posilnil postavenie štátu v SE.

Napriek tomu, že EPH sa k tomuto dokumentu zatiaľ nemali ako pripojiť, už teraz sa vyjadrili, že im nevadí. A to aj napriek tomu že 17 %, na ktoré si Robert Fico uplatnil opciu pôjdu z ich podielu. Čo to všetko ale reálne znamená?

Talianskemu Enelu je už všetko jedno. Po obštrukciách a šikane vo forme policajných razií, niekoľkonásobných umelých kontrolách štátnych inštitúcií a anexii Gabčíkova zo strany štátu sú zrejme radi, že už to tu majú za sebou.

EPH v zastúpení J&T a Daniela Křetínského si teraz môžu začať vyberať hrozienka z koláča. V novej holdingovej spoločnosti, ktorú vytvoria spolu s Enelom, si zrejme budú nárokovať manažérske právomoci a už vďaka prvým 150 miliónom eur sa stanú vlastne pánmi v Slovenských elektrárňach.

No a napokon „víťaz dňa“ Robert Fico, ktorý sa bude môcť pred voľbami pochváliť, ako sa mu podarilo získať opciu na navýšenie podielu štátu v elektrárňach na úroveň majoritného vlastníka a dotlačiť Talianov do toho, aby Mochovce prostredníctvom jeho určených firiem naozaj dostavali. Čo na tom, že bez dokončených Mochoviec by mali SE zápornú hodnotu a teda ich dokončenie je pre Enel prioritou aj bez memoranda.

Zdanlivo teda všetci oslavujú. Jeden porazený sa tu však predsa len nájde. Nie je ním nikto iný ako občan Slovenskej republiky.

Celé memorandum a opcia na navýšenie podielu Slovenskej republiky o 17% sa točí okolo Mochoviec 3 a 4. Atómovej elektrárne, ktorá by mala po dokončení vyjsť na neuveriteľných 4,6 miliardy eur. A presne o túto má Robert Fico záujem. Minimálne do jej dokončenia. Na stole je totiž ešte 800 miliónov eur, ktoré zatiaľ nemajú svojho majiteľa. Minister Hudák sa však už v septembri vyjadril, že by do prác chceli aktívnejšie zapojiť napríklad Škodu JS.

Táto česká spoločnosť, ktorú vlastní ruská strojárska spoločnosť OMZ, sa mala stať hlavným dokončovateľom už skôr, avšak ich ponuka Talianov postavila zo stoličky. Dividendy zo Slovenských elektrární si síce nevyplácajú, no na Mochovce to aj tak nestačí. Ísť do ďalšieho neúmerného zadlžovania sa im nechcelo, pretože potom by ich podiel bol už úplne nepredajný.

Čo je však jednému proti srsti, druhému vadiť nemusí. Hlavne pokiaľ má k dispozícií zdanlivo bezodnú štátnu pokladňu. Čo sa teda z najväčšou pravdepodobnosťou teraz udeje?

Taliani ostanú v Slovenských elektrárňach už viac menej iba pro forma. Je im už úplne jedno, kto dokončí Mochovce, dlh spoločnosti Enel to totiž už neovplyvní, z toho sú vonku. Dohľad nad dostavbou aj na základe memoranda preberie štát a jeho nominanti. Peniaze na dokončenie pôjdu z nevyplatených dividend a štátneho rozpočtu. Koľko a komu je už zrejme dávno rozhodnuté.

V J&T medzitým skontrolujú podpisy vo vlastnostiach elektronických dokumentov a tieto odošlú na ministerstvo. Zmena štruktúry po vzore SPP, keď Slovenskej republike ostal Čierny Peter vo forme stratového predaja domácnostiam sa v prípade Slovenských elektrární zopakuje. Čiernym Petrom v tomto prípade budú Mochovce. Tie spolu s dlhom ostanú na ťarchu všetkých občanov Slovenska aj po tom, čo Robert Fico jedného dňa naozaj z politiky odíde.

Zvyšok Slovenských elektrární žraloci z J&T zrejme roztrhajú na kusy a buď sami strávia, alebo prenechajú ďalším predátorom.

Slovenská republika by nijako nemala vstupovať do kúpy podielov v Slovenských elektrárňach, neúmerne zadlžovať štátny rozpočet a ísť po ruke finančným skupinám. Slovenské elektrárne sú síce dominantným výrobcom elektriny na Slovensku, avšak v konečnom dôsledku iba jedným z desiatok hráčov na slovenskom a jedným zo stoviek hráčov na európskom liberalizovanom trhu s elektrinou. 

Vláda by sa naopak mala snažiť zbaviť podielov v tejto zadlženej spoločnosti a nepreberať žiadne neprimerané záruky a záväzky za Mochovce, ktoré by mohli vyzerať ako prihrávanie (zákaziek) čudným SMERom.

Aj odstránením korupcie z energetiky dosiahneme, aby sa doma oplatilo pracovať, podnikať a žiť.

- Reklama -