Minister Lajčák: Vo Washingtone o spoločnom postupe USA a EÚ v aktuálnych krízach

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Na stretnutí so zástupcom ministra zahraničných vecí USA Anthonym Blinkenom sa minister M. Lajčák venoval otázkam spolupráce Slovenska a Spojených štátov amerických tak v bilaterálnej rovine ako aj v rámci Severoatlantickej aliancie a na medzinárodnej pôde.
Spoločne prebrali otázku migračnej krízy, energetickej bezpečnosti  v Európe, vývoj na Ukrajine a na západnom Balkáne.  V súvislosti s reformným procesom na Ukrajine minister M. Lajčák zdôraznil, že pri koordinácii reforiem by mala hrať Európska únia vedúcu úlohu.

Počas pobytu na Ministerstve zahraničných vecí USA rokoval minister M. Lajčák aj s námestníčkou ministra pre medzinárodné organizácie Bathshebou Crockerovou. Témou ich rozhovoru bolo efektívne fungovanie medzinárodných organizácií, najmä OSN, pri riešení aktuálnych globálnych problémov a výziev.

Minister M. Lajčák vo Washingtone navštívil aj centrálu nadácie German Marshall Fund, ktorá sa venuje posilňovaniu politickej a bezpečnostnej spolupráce medzi USA a Európou. Na stretnutí s vedením nadácie a následne v rámci okrúhleho stola diskutoval o aktuálnych výzvach, ktorým čelia Spojené štáty a Európa, a ako by mohli pri ich prekonávaní postupovať spoločne.

Minister M. Lajčák sa počas pobytu vo Washingtone stretol aj s bývalou ministerkou zahraničných vecí Madelaine Albrightovou, s ktorou hovoril o angažovanosti USA v súčasných krízach na Ukrajine a v Sýrii a vymenili si názory na migračnú krízu a vývoj na Balkáne. Zároveň ju pozval na návštevu Slovenska.

- Reklama -