Figeľ (KDH): SMER nechráni Slovensko – nevie chrániť ani najvyšších predstaviteľov štátu

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Dávajú nové možnosti zneužívania, pretože na jednej strane dávajú nové právomoci bezpečnostným orgánom štátu, na druhej strane neposilňujú ich nezávislú kontrolu. Preto KDH opätovne nepodporí tieto návrhy v parlamente.  “Považujeme tento balík za falošnú hru s ľuďmi. Ide o populistické návrhy, ktoré sa dajú zneužiť na neodôvodnený a neprimeraný zásah do slobôd občanov a do súkromia ľudí na Slovensku,“ vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ. V novelách zákonov ide najmä o vzatie do väzby bez udania dôvodu, jej samotné predĺženie alebo osobné prehliadky ľudí, ich majetku, automobilov, záznamov z kamier, častejšie odposluchy a iné. Podľa neho aj novela Ústavy vo veci lehôt pre zadržanie bola v tomto balíku len zásterkou.

Za nebezpečné Figeľ považuje to, že samotné návrhy sa protiteroristickými len nazývajú, ale eventuálny terorizmus neriešia. „Ak existuje na Slovensku hrozba pripravených a nebezpečných teroristov, tak bola importovaná samotnou vládou R. Fica, keď umiestnila na Slovensku bývalých väzňov  z americkej základne Guantanámo.  Premiér Fico následne  dostal ľahší predvolebný prístup do Bieleho domu. V prezidentských voľbách mu to aj tak nepomohlo, ale hrozba pre ľudí a pre Slovensko zostáva aktuálna aj naďalej”, zdôvodnil Figeľ rozhodnutie KDH nepodporiť prijatie prezidentom vrátenýc zákonov v pléne NR SR. Slovensko tak prevzalo celkovo osem väzňov.

KDH si navyše myslí, že Smer hrá falošnú hru s ľuďmi. Silnou, všadeprítomnou kampaňou  sa snaží ľudí presvedčiť, že chráni Slovensko. „Smer nielenže Slovensko nechráni, ale nevie to dostatočne garantovať ani v prípade zákonom a silovými zložkami ochraňovaných najvyšších predstaviteľov štátu”, naráža Figeľ na nedávne vykradnutie bytu predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. KDH tento čin odsudzuje, žiada jeho rýchle a dôsledné vyšetrenie. Považuje to za zásadné zlyhanie činnosti Úradu na ochranu ústavných činiteľov SR a očakáva rázne nápravné opatrenia, včítane personálnych.

- Reklama -