Minister Glváč sa cez skype spojil s vojakmi, ktorí budú cez sviatky slúžiť v zahraničných operáciách

0
Minister obrany Martin Glváč (Autor: SITA)

„Chcem zaželať vám všetkým, ktorí nemôžete byť počas sviatkov so svojimi blízkymi, najmä veľa zdravia, pretože to je to najdôležitejšie. Tým z vás, ktorí pôjdu počas vianoc alebo nového roka domov, želám šťastný návrat k rodinám,“ povedal minister Glváč.

„Rád by som všetkým poprial šťastné a veselé sviatky, úspešné vykročenie do nového roku a splnenie všetkých stanovených úloh,“ zaželal veliteľom jednotlivých kontingentov náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Maxim.

Počas prvého videohovoru sa predstavitelia rezortu spojili s pplk. Marcelom Trojanom, veliteľom slovenského kontingentu v EUFOR ALTHEA, kde celkovo pôsobí 38 slovenských vojakov. „Dovoľte mi, aby som vám už tradične odovzdal aj pozdrav z celého generálneho štábu a všetkých vašich kolegov – príslušníkov Ozbrojených síl SR. Počas minulotýždňovej návštevy vášho kontingentu som sa presvedčil, že systém je nastavený v poriadku a vojaci plnia úlohy v zmysle stanovených smerníc,“ povedal generál Maxim.

V Afganistane sa minister obrany spojil s veliteľom slovenského kontingentu operácie Resolute Support s podplukovníkom Jánom Chorvátom. Celkovo tam v súčasnosti pôsobí 36 príslušníkov Ozbrojených síl SR. „V mene celého slovenského kontingentu by som rád zaželal pekné sviatky domov na Slovensko a poprial tiež úspešné vykročenie do nového roku, predovšetkým veľa zdravia a šťastia,“ uviedol pplk. Chorvát.

Na Cypre sa predstavitelia rezortu obrany spojili s pplk. Miroslavom Belanským. Ten informoval ministra a náčelníka Generálneho štábu OS SR, že aj kolegom zo Srbska a Maďarska, s ktorými slúžia spoločne v jednom kontingente, sa posnažia ukázať pravú slovenskú vianočnú atmosféru. Celkovo v súčasnosti v misii UNFICYP slúži 158 slovenských vojakov.

V Gruzínsku bude počas sviatkov nasadená jediná slovenská vojačka mjr. Eva Révayová. Ako pozorovateľka bude vykonávať patrolovanie v službe aj v dňoch 24. až 26. decembra. V misii UNTSO zostanú počas sviatkov 2 pozorovatelia. Vedenie rezortu z Golanských Výšin spojilo s kapitánom Marošom Zárikom.

Všetci velitelia ministra obrany a náčelníka GŠ OS SR ubezpečili, že operačné úlohy budú zabezpečené. Časť vojakov bude počas vianočných sviatkov aj doma na dovolenkách. Vojaci budú mať v rámci možností zabezpečenú aj typickú slovenskú štedrovečernú večeru, čiže kapustnicu a rybu so šalátom.

- Reklama -