Minister Draxler: Vysoké školy dostali dotačné zmluvy

0
Minister školstva, vedy, výskumu a športu za SMER-SD Juraj Draxler (Autor: SITA)

Po tom, ako sa rektori v ostatných rokoch pravidelne sťažovali na neskorú prípravu dotačných zmlúv, tak tentokrát zmluvy dostali ešte pred začiatkom rozpočtového roka. Na vysoké školy poputuje v roku 2016 finančná čiastka vo výške 451 235 920 eur, z ktorých bude 247 169 936 eur v podobe dotácie na uskutočňovanie akreditovaných študijných programov, 149 025 389 eur vo forme dotácie na výskumnú, vývojovú alebo umeleckú činnosť a na sociálnu podporu študentov je vyčlenených 53 540 595 eur.

Okrem toho ministerstvo pokračuje vo financovaní Národného štipendijného programu, podpory akademickej siete SANET, činnosti Akreditačnej komisie a reprezentácií vysokých škôl. V roku 2016 budú mať vysoké školy k dispozícii aj väčší objem peňazí cez grantový systém: „Suma peňazí, ktorou má budúci rok disponovať Agentúra pre podporu výskumu a vývoja (APVV) je zatiaľ navýšená o tri milióny. Z vnútorných zdrojov sme schopní navýšiť ju aj ďalej, pravdepodobne až o 9 miliónov eur,“ povedal minister Draxler.

Dotácia na budúci rok silnejšie ako po minulé roky zohľadní kvalitu vysokých škôl. Spolu 58 miliónov eur, teda takmer polovica zo sumy, ktorú vysoké školy dostávajú na výskum (137 miliónov eur), sa rozdelí podľa hodnotenia v komplexnej akreditácii. A to s vyššou váhou pre dobre hodnotené školy ako v minulosti. O vyjadrenie k metodike rozpisu dotácie vysokých škôl boli požiadané aj orgány reprezentácie vysokých škôl, ktoré mali možnosť tak urobiť do 6. decembra.

„Mrzí ma, že celý proces zdržiavala Študentská rada vysokých škôl, ktorá s nami na rozdiel od Rady vysokých škôl a Slovenskej rektorskej konferencie v podstate odmietala komunikovať,“ povedal minister. Ako dodal, je rád, že aj napriek tomu dostali vysoké školy dotačné zmluvy včas.

- Reklama -