Kupka (SNS): Vianočné zamyslenie

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

V médiách rezonovali témy ako utečenci, utečenecká kríza a nepokoje v rozličných častiach sveta. I tieto udalosti sú o dôvod viac k tomu, aby sme porozmýšľali nad smerovaním, stavom, hodnotami a budúcnosťou súčasného sveta. Čas vianočný je v prvom rade časom kresťanským, preto by sme sa mali zamyslieť najmä nad tradičnými hodnotami kresťanských Vianoc, ktoré sa dnes pomaly, ale isto vytrácajú z nášho života.

Z hlboko duchovných sviatkov našich otcov a dedov sa stávajú sviatky konzumu a bezduchých materiálnych hodnôt. Bohatšie však nie vždy znamenajú i šťastnejšie a krajšie. Mnohí z dnešných príslušníkov staršej generácie istotne potvrdia, že Vianoce ich mladosti, hoci boli neraz chudobnejšie, často boli omnoho krajšími a príjemnejšími, ako tie dnešné. S veľkou nostalgiou spomínajú najmä na tradičný vianočný pokoj a rodinnú pohodu, pri ktorej každého potešil i skromný darček.

Proti týmto sviatkom pokoja však dnes stoja uponáhľané Vianoce plné zhonu a stresu, z ktorých sa pomaly, ale isto stávajú nie najkrajšie, ale najrušnejšie sviatky v roku. Pritom často zabúdame na pravú kresťanskú, duchovnú a ľudskú podstatu Vianoc, ktorých náplňou by malo byť uvedomenie si, osvojenie a upevnenie tradičných kresťanských hodnôt, ktoré by sme mali zdieľať nielen počas vianočných sviatkov, ale počas celého roka. Iba tak budú tieto sviatky skutočne šťastné a veselé. Práve takéto Vianoce by sme si mali navzájom úprimne zaželať – požehnané a milostiplné.

(Autor je podpredseda Krajskej rady SNS Žilina.)

- Reklama -