Šanca: Vianočný darček pre podnikateľov. Tieto zmeny ich čakajú od nového roka

0
Šanca (Autor: Šanca)

Daň z pridanej hodnoty

  • Platba dane až po prijatí platby

Platitelia DPH s ročným obratom do 100-tisíc eur nebudú musieť odvádzať DPH pred prijatím platby od odberateľa. Na druhej strane si tiež budú môcť odpočítať DPH až po uhradení platby. Ak sa podnikateľ rozhodne uplatňovať tento spôsob, musí to mať zreteľne vyznačené na faktúre. Pokiaľ tak neurobí, daňová povinnosť vznikne tak ako doteraz, dodaním tovaru alebo služby a navyše je povinný oznámiť správcovi dane, že bude využívať tento spôsob. Ak to správcovi dane neoznámi, alebo nevyznačí na faktúre vyššie uvedenú skutočnosť, vystavuje sa pokute až do 10-tisíc eur. Finančná správa zverejní zoznam platiteľov, ktorí využívajú tento spôsob uplatnenia dane.

Doteraz: Odpočet a odvod DPH sa uskutočňoval bez ohľadu na prijatie a uhradenie platby.

  • Prenos daňovej povinnosti na konečného prijímateľa v stavebníctve

Prenos daňovej povinnosti na prijímateľa tovaru alebo služby je najúčinnejším prostriedkom na boj proti karuselovým podvodom s DPH, pretože zabraňuje vzniku nadmerných odpočtov medzi firmami v reťazci. V praxi to znamená prenesie daňovej povinnosti k DPH na posledného v reťazci. Musí byť splnená podmienka, že tovar alebo služba sa dodáva platiteľovi DPH a nie fyzickej osobe nepodnikateľovi. Ak je teda poskytovateľ, aj príjemca, registrovaný pre DPH, uplatní sa systém reverse charge a daň je povinný priznať a zaplatiť príjemca služby. Ako to funguje v praxi? Majiteľ stavebnej firmy pán Jedlička, ktorý je platiteľom DPH poskytne svojmu zákazníkovi pánovi Novotnému, tiež platiteľovi DPH montážne a stavebné práce v hodnote 20-tisíc eur. Tieto služby by patrili podľa zákona do systému reverse charge, teda prenesenia daňovej povinnosti. Stavebník pán Jedlička tak vystaví faktúru bez DPH. Túto daň je povinný si vo svojej vstupnej evidencii priznať a odpočítať od daňovej povinnosti pán Novotný a rozdiel odviesť štátu. Za správne stanovenie DPH zodpovedá zákazník, teda pán Novotný. Keby pán Novotný nebol platiteľ DPH, dodávateľ pán Jedlička vystaví faktúru vrátane DPH. Takýto model už funguje v stavebníctve v susedných Čechách.

Doteraz: Ide o novinku v zákone, keďže doteraz bolo možné preniesť daňovú povinnosť na konečného prijímateľa len na vybrané tovary, ktorých hodnota dodávky bola viac ako 5-tisíc eur.

  • Zníženie sadzby DPH na vybrané tovary

Mlieko, maslo, chlieb a čerstvé mäso. Na tieto štyri druhy potravín bude od januára budúceho roku nižšia sadzba DPH vo výške 10 %. Obchodníci budú povinní uviesť na uvedené tovary duálnu cenu, aj cenu s vyššou aj cenu s nižšou sadzbou DPH.

Doteraz: Znížená sadzba DPH bola len na vybrané tovary ako knihy alebo zdravotnícky materiál.

  • Zmena vykazovania hotovostných nákupov v kontrolnom výkaze

Na rokovanie a následné schválenie sa dostal aj návrh ministerstva financií, ktorý navrhol ustanoviť limit na uvádzanie podrobnejších údajov o odpočtoch dane z pridanej hodnoty z bločkov v kontrolnom výkaze. Limit bol navrhnutý pre odpočty dane za jedno zdaňovacie obdobie vo výške 3-tisíc eur a viac. V praxi to znamená, že pokiaľ má platiteľ dane v daňovom priznaní DPH z bločkov vo výške do 3-tisíc eur uvádza túto daň vo výkaze jednou sumou ako doteraz. Ak je však v daňovom priznaní DPH z bločkov viac ako 3 000 eur, podnikateľ bude musieť každý jeden bloček nahodiť so všetkými údajmi dodávateľa aj bločku samotného.

Doteraz: Hotovostné bločky sa bez ohľadu na výšku DPH uvádzali v kontrolnom výkaze jednou sumou.

Daň z motorových vozidiel

  • Podávanie daňového priznania v mieste trvalého bydliska

Od budúceho roka nebudú musieť podnikatelia pri správe dane z motorového vozidla komunikovať s daňovými úradmi podľa miesta evidencie ich vozidiel, ale postačí daň riešiť s daňovým úradom v mieste ich trvalého bydliska alebo sídla. Správu dane budú po novom vykonávať daňové úrady podľa trvalého pobytu fyzických osôb a sídla právnických osôb, a nie ako doteraz podľa miesta evidencie motorového vozidla.

Doteraz: Daňové priznanie sa podávalo na daňový úrad miestne príslušný evidencii vozidla k 31. decembra predchádzajúceho roka. Ak zamestnávateľ vyplácal cestovné náhrady zamestnancom za používanie súkromných vozidiel evidovaných na rôznych dopravných inšpektorátoch, stávalo sa, že musel podávať viac daňových priznaní.

  • Úhrada dane na jeden celoslovenský účet

V súvislosti so zmenou miestnej príslušnosti sa okrem toho mení aj číslo účtu pre platenie dane. Všetky platby pre daň z motorových vozidiel pôjdu po novom na jeden celoslovenský účet.

Doteraz: Každý krajský daňový úrad mal svoje číslo účtu.

Daňový poriadok

  • Nižšie pokuty pri podaní dodatočného daňového priznania

Novela zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) v znení neskorších predpisov umožní podnikateľom podať daňové priznanie aj po začatí daňovej kontroly. Po začatí daňovej kontroly podnikatelia majú 15 dňovú lehotu na podanie dodatočného daňového priznania. Uvoľnenie podmienok podávania dodatočného daňového priznania má podnikateľov motivovať k úprave daňovej povinnosti alebo uplatneného nároku, a to prostredníctvom zníženej sadzby pokuty.

Doteraz: Po začatí daňovej kontroly nebolo možné podať dodatočné daňové priznanie.

Daň zo závislej činnosti

  • Zvýšenie minimálnej mzdy zamestnanca

Zvýšenie minimálnej mzdy zamestnanca bude znamenať pre zamestnávateľov zvýšené odvody, ako aj vyššiu cenu práce a náklady spojené so zamestnávaním. Tým, že stúpla minimálna mzda, sa znižuje odvodová odpočítateľná položka na zdravotné poistenie a zvyšujú sa odvody zamestnanca aj zamestnávateľa. Minimálna mzda zamestnanca od 1.1.2016 je vo výške 405 eur a cena práce 514,55 eur.

Doteraz: Minimálna mzda 380 eur a cena práce 475,76 eur.

Daň z príjmov fyzických osôb

  • Novela Autorského zákona

Príjmy vytvorenia diela a z podania umeleckého výkonu podľa autorského zákona (aktívne autorské príjmy) a príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (pasívne autorské príjmy) sa budú primárne zdaňovať zrážkovou daňou so sadzbou 19 %. Daňovník (spisovateľ, hudobník, herec a pod.) sa môže dohodnúť s platiteľom dane (vydavateľom alebo organizáciou kolektívnej správy práv), že zrážkovú daň nevyberie a príjmy sa zdania v daňovom priznaní. Dohodu o nevybratí dane z príjmov zrážkou je platiteľ (vydavateľ alebo organizácia kolektívnej správy práv) povinný oznámiť správcovi dane (daňovému úradu) najneskôr do pätnásteho dňa po uplynutí kalendárneho roka, v ktorom bola uzavretá.

Doteraz: Takýto postup podľa zákona o dani z príjmov v doterajšom znení bol možný iba v prípade príjmov autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu a televízie.

Finančná správa

  • Zoznam dlžníkov

Zoznam daňových dlžníkov by malo Finančné riaditeľstvo SR zverejňovať mesačne (podľa stavu k poslednému dňu každého kalendárneho mesiaca). Zoznam daňových dlžníkov by mal byť zverejnený (aktualizovaný) do 10 dní po uplynutí kalendárneho mesiaca a mal by sa nachádzať na internetovej stránke finančného riaditeľstva. V zozname budú všetci dlžníci, ktorých suma nedoplatku presiahla 170 eur.

Doteraz: V zozname sa ocitli dlžníci, ktorých suma nedoplatku k 31. decembru prekročila u fyzických osôb 17-tisíc eur a u právnických osôb 170-tisíc eur.

- Reklama -