Baránik (SaS): Generálny prokurátor musí zasiahnuť, aby ochránil kľúčový majetok Bratislavy

0
Alojz Baránik (Autor: Reprofoto, Facebook)

Tie mesto Bratislava podalo v troch sporoch, kde spoločnosti skupiny J&T žalujú Bratislavu.

„K dohode má dôjsť napriek tomu, že Najvyšší súd SR má v týchto sporoch rozhodnúť v krátkom čase. Ak k rozhodnutiu nedôjde, Bratislava navždy stratí možnosť napadnúť rozsudky, ktoré v jej neprospech vyniesol Krajský súd. Dôvodom rýchlej dohody je zrejme fakt, že nedávno uplynula lehota na podanie mimoriadneho dovolania prokurátora proti rozsudkom Krajského súdu, čo určite neuniklo ani jej aktérom. Ak k dohode príde, ďalšie právne kroky v prospech Bratislavy sú takmer vylúčené,“ upozorňuje tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Generálnemu prokurátorovi sú iste známe podozrivé okolnosti, za ktorých dochádzalo k neoprávnenému kšeftovaniu s aktívami Bratislavy. „Postup, ktorý vedenie hlavného mesta uvedenou dohodou o urovnaní presadilo, napĺňa ten najhorší scenár. Nároky finančnej skupiny J&T ešte pred rozhodnutím Najvyššieho súdu sa vymieňajú za reálne a nenahraditeľné aktíva Bratislavy,“ dodáva Baránik s tým, že sa nejedná len o budovy PKO, ale aj o možnosť mesta vplývať na podobu dunajského nábrežia. „Odovzdanie tejto unikátnej lokality najznámejším hyzditeľom mesta je právne neprípustné a esteticky neospravedlniteľné,“ hovorí.

SaS je presvedčená, že situácia v Bratislave okolo pripravovanej dohody mesta so spoločnosťami zo skupiny J&T je typický prípad, kvôli ktorému Občiansky súdny poriadok prokurátorovi dáva právo, a zákon o prokuratúre ukladá povinnosť, vstúpiť do súdneho konania na zabezpečenie, že v nich bude Najvyšším súdom rozhodnuté. “Ak už generálny prokurátor odmietol dôsledne vyvodiť trestnú zodpovednosť u tých politikov, ktorí spôsobili danú situáciu v minulosti, musí zasiahnuť teraz a to tak, aby sa ochránil kľúčový majetok Bratislavy, inak sám preberá zodpovednosť za dôsledky tohto megakšeftu v réžii skupiny J&T,“ uzatvára Baránik.

- Reklama -