Hrnko (SNS): Rok Ľudovíta Štúra sa dostatočne nevyužil na výchovu mladých

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Síce oproti tomu, ako sa oslavovalo 150. výročie Memoranda národa slovenského a 150. výročie narodenia Andreja Hlinku, možno badať určitý pozitívny posun, avšak ani zďaleka nemôžeme byť spokojní.

Slovenská národná strana privítala skutočnosť, že vláda SR vyhlásila rok2015 za rok Ľudovíta Štúra. Upozornila však, že v rámci opatrení sa neuložila žiadna povinnosť ministerstvu školstva a že sa v tejto súvislosti zabudlo na jeden z najdôležitejších cieľových objektov štátnej výchovno-vzdelávacej politiky – na žiaka a študenta. Preto nás neprekvapilo, že sa len málo využilo významné štúrovské jubileum na výchovu mladej generácie formou príkladu hodného nasledovania. Na druhej strane treba uznať iniciatívy radových občanov, matičiarov, osvetových a kultúrnych pracovníkov, ktorí aj v sťažených podmienkach, pri nedostatku finančných prostriedkov si dokázali dôstojne pripomenúť dvojsté výročie narodenia Ľudovíta Štúra.

Štátne oslavy 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra nemožno hodnotiť jednoznačne. Kým ústredné oslavy v Uhrovci boli, síce stranícky poňaté, ale dôstojné, za úplne neuspokojivé možno označiť podujatia, ktoré boli organizované parlamentom. Mnohí slovenskí poslanci by si mali vstúpiť do svedomia, či vôbec sú vhodní na to, aby zastupovali občanov SR, keď sú schopní takým ignorantským spôsobom „prejsť“ popri takomto významnom výročí slovenského národa. Rovnakú kritiku si zaslúži aj Slovenská televízia, ktorá rok Ľudovíta Štúra poňala ako „bodovú“ záležitosť k dňu narodenia, nie ako celoročnú príležitosť a možnosť približovať významné stránky národných dejín. Niekedy človek nadobudne dojem, ako keby slovenské národné témy mali v STV vstup zakázaný. Ak bude mať SNS možnosť, tento stav určite zmení.

SNS už na konci minulého roku upozorňovala vedenie parlamentu, aby pri príležitosti významného jubilea Ľudovíta Štúra inštalovala vo foyeri NR SR bustu tohto nášho velikána a aj takýmto spôsobom demonštrovala uznanie jeho diela. Pravdepodobne dnešným dedičom revolučnej SNR z rokov 1848 – 1849 zakladateľ slovenského parlamentarizmu a prvý slovenský národný poslanec nestal. SNS postavenie busty Ľ. Štúrovi v parlamente pokladá za jednu zo svojich najdôležitejších úloh v oblasti kultúrnej politiky.

- Reklama -