SaS: Slovenské elektrárne môžu byť štátne len dočasne

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Sme však presvedčení, že ak štát získa v elektrárňach 51% akcií, tento podiel má zostať v jeho vlastníctve bez zmeny štruktúry podniku. Avšak len dovtedy, kým bude opäť predaný v transparentnej súťaži dôveryhodnému súkromnému investorovi alebo investorom. Ak bude strana SaS mať príležitosť o tom rozhodovať, bude postupovať v súlade s touto deklaráciou,“ uvádza v stanovisku tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

„Štátne vlastníctvo je totiž na Slovensku často príležitosť na rozkrádanie verejného majetku. Presvedčujú nás o tom doslova dennodenné príklady z praxe. Doprivatizácia Slovenských elektrární musí byť pre štát prioritou, aby sme sa tak zbavili všetkých záväzkov a dlhov, ktoré nám už dnes zo súčasného 34% podielu vyplývajú. Predovšetkým dostavba Mochoviec je Čiernym Petrom, na ktorého by už žiaden z občanov Slovenska nemal doplatiť ani jediným eurom,“ dodáva predseda SaS Richard Sulík.

Považujeme z hľadiska bezpečnostných záujmov Slovenska za problematické, aby jedna spoločnosť, ktorá už kontroluje tranzit a distribúciu plynu, získala dominantný vplyv vo výrobe elektriny, či prednostne a s tichým súhlasom súčasnej vlády si povyberala hrozienka z koláča, ako to už urobili v prípade SPP. Osobitne, keď ide o spoločnosť so zastúpením pochybných česko-slovenských finančníkov.

„K privatizácii Slovenských elektrární v roku 2006 viedli vládu Mikuláša Dzurindu dva dôvody. Permanentné tunelovanie zo strany manažérov, dosadených na základe politických nominácií vládou, ktoré viedlo spoločnosť k bankrotu. Druhým bol nedostatok zdrojov na dostavbu Mochoviec. Tieto problémy mal vyriešiť súkromný investor,“ píše šéf liberálov.
Podľa neho však privatizácia elektrární talianskou štátnou spoločnosťou Enel očakávania nesplnila. „Zákulisné hry počas privatizácie nabrali dokonca takú intenzitu, že sa dostali do spisu Gorila. Takže predaj firmy nadobudol až kriminálne črty. Politicky z tejto operácie vyťažil Robert Fico a Smer-SD, ktorý po tom, čo prebral vládu, robil všetko preto, aby Enel z firmy vyštval,“ uzatvára Sulík.

Strana Sloboda a Solidarita je proti tomu, aby štát natrvalo získal v Slovenských elektrárňach majoritu. Ak ale situácia dospela do štádia, že sa Enel rozhodol pre exit stratégiu, podporujeme úsilie vlády získať od neho opciu na 17% akcií, ktoré pre štát znamenajú v Slovenských elektrární majoritu.

„Sme však presvedčení, že ak štát získa v elektrárňach 51% akcií, tento podiel má zostať v jeho vlastníctve bez zmeny štruktúry podniku. Avšak len dovtedy, kým bude opäť predaný v transparentnej súťaži dôveryhodnému súkromnému investorovi alebo investorom. Ak bude strana SaS mať príležitosť o tom rozhodovať, bude postupovať v súlade s touto deklaráciou,“ uvádza v stanovisku tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

„Štátne vlastníctvo je totiž na Slovensku často príležitosť na rozkrádanie verejného majetku. Presvedčujú nás o tom doslova dennodenné príklady z praxe. Doprivatizácia Slovenských elektrární musí byť pre štát prioritou, aby sme sa tak zbavili všetkých záväzkov a dlhov, ktoré nám už dnes zo súčasného 34% podielu vyplývajú. Predovšetkým dostavba Mochoviec je Čiernym Petrom, na ktorého by už žiaden z občanov Slovenska nemal doplatiť ani jediným eurom,“ dodáva predseda SaS Richard Sulík.

Považujeme z hľadiska bezpečnostných záujmov Slovenska za problematické, aby jedna spoločnosť, ktorá už kontroluje tranzit a distribúciu plynu, získala dominantný vplyv vo výrobe elektriny, či prednostne a s tichým súhlasom súčasnej vlády si povyberala hrozienka z koláča, ako to už urobili v prípade SPP. Osobitne, keď ide o spoločnosť so zastúpením pochybných česko-slovenských finančníkov.

„K privatizácii Slovenských elektrární v roku 2006 viedli vládu Mikuláša Dzurindu dva dôvody. Permanentné tunelovanie zo strany manažérov, dosadených na základe politických nominácií vládou, ktoré viedlo spoločnosť k bankrotu. Druhým bol nedostatok zdrojov na dostavbu Mochoviec. Tieto problémy mal vyriešiť súkromný investor,“ píše šéf liberálov.

Podľa neho však privatizácia elektrární talianskou štátnou spoločnosťou Enel očakávania nesplnila. „Zákulisné hry počas privatizácie nabrali dokonca takú intenzitu, že sa dostali do spisu Gorila. Takže predaj firmy nadobudol až kriminálne črty. Politicky z tejto operácie vyťažil Robert Fico a Smer-SD, ktorý po tom, čo prebral vládu, robil všetko preto, aby Enel z firmy vyštval,“ uzatvára Sulík.

- Reklama -