Novotný (Šanca): Ficovci spláchli prezidenta aj sestričky

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

Podľa tejto vládnej novely sa majú sestrám a zdravotníkom v nemocnicach upravovať od januára 2016 mzdy.

Zákon však bol od začiatku problematický, na čo som opakovane upozorňoval vo svojich vystúpeniach a v blogoch. Zákon totiž nevznikol na základe dohody ministerstva zdravotníctva s komorami a odborármi, nie je krytý reálnymi peniazmi v štátnom rozpočte a dokonca ohrozuje dosiahnuté  mzdy sestier v štátnych nemocniciach.

Aj preto sa tento zákon stretol s odporom predovšetkým zo strany sestier v štátnych nemocniciach, ktoré dávajú v súčasnosti výpovede. Ministerstvo zdravotníctva im totiž novelou garantuje platy v priemere o 100 eur nižšie, než aké dostávajú v súčasnosti.

Iná je situácia v prípade ostatných zdravotníkov v štátnych nemocniciach a v prípade sestier a zdravotníkov v neštátnych nemocniciach. Ich platy by sa mali od 1. januára zvyšovať. Podľa ministerstva zdravotníctva to má stáť 55 miliónov eur.

Ale v štátnom rozpočte je medziročný nárast zdrojov na zdravotnú starostlivosť plus 1 mil. eur. Tak z čoho majú zadlžené nemocnice platy zvýšiť?

Už v minulosti Ústavný súd SR  konštatoval, že nie je možné zvyšovať mzdy, ak nie sú kryté reálnymi peniazmi a tie sa včas nedostanú do nemocníc. To bolo dôvodom, prečo v roku 2013 Ústavný súd vyhlásil za protiústavný zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

Zákon o poskytovateľoch tak môže Ústavný súd znova poľahky vyhlásiť za protiústavny na základe rovnakých argumentov ako v roku 2013.

Ministerstvo zdravotníctva si neurobilo svoju robotu, nezabezpečilo krytie platov peniazmi a nedohodlo sa s komorami a odborármi. Poslancov SMERu to ale dnes v parlamente nezaujímalo. Ľahkovážne prelomili prezidentovo veto a odobrali sa na vianočné prázdniny.  Neodpovedali ani na moju zásadnú otázku, kto preberá zodpovednosť za výpovede sestier v štátnych nemocnicach? Čislák, Fico alebo SMER?  

- Reklama -