Danko (SNS): Slovenské elektrárne nesmú byť v cudzích rukách!

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

SNS niekoľkokrát vyzvala vládu urobiť všetko pre to, aby sa 33 percent akcií SE nedostalo do rúk Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorý je český a v ktorom má podiel aj slovenská finančná skupina. Podľa SNS by sa každá vláda mala usilovať mať pod kontrolou strategické energetické spoločnosti, alebo urobiť všetko pre to, aby sa čo najviac percent akcií týchto podnikov dostalo do štátnych rúk. Ide o veľmi hypotetické vyhlásenia ministra Vazila Hudáka, že memorandum zaručí od Enelu odkúpenie akcií, ak by sa štát v budúcnosti rozhodol navýšiť súčasný 34-percentný podiel v SE. Štát musí mať záujem navýšiť podiel v tomto podniku ihneď!

Dnes ministerstvo hospodárstva zahadzuje príležitosť získať 33 percent akcií Slovenských elektrární, keďže Enel o ich predaji rokuje s EPH a obchod sa má čoskoro uzavrieť.

Podľa SNS je nevyhnutné prijať ústavný zákon o ochrane strategických spoločností, aby sa predišlo ich ďalšiemu rozpredávaniu. Zákon by ukladal povinnosť vláde odkúpiť, spravovať a rozvíjať majetkové účasti v strategických spoločnostiach tak, aby štát nad nimi už nikdy nestratil kontrolu. Zakazoval by akejkoľvek vláde nakladať s majetkovými právami v strategických podnikoch tak, aby štát v nich nestratil majoritu.

SNS chce tiež presadiť zákonnú definíciu strategického podniku osobitne v prípade energetiky, plynárenstva, petrochemického priemyslu či telekomunikácií. Takéto spoločnosti musia byť v štátnych rukách, bez ohľadu na to, aká vláda stojí na čele štátu.

- Reklama -