Lukačovičová (Šanca): Prečo sa mamičkám neoplatí privyrobiť si počas rodičovskej? Lebo ich štát potrestá!

0
Šanca (Autor: Šanca)

Keď matke končí obdobie materskej dovolenky, môže sa rozhodnúť, či ju na materskej vystrieda otecko, nastúpi späť do práce alebo ostane naďalej na rodičovskej dovolenke. Skutočnosť, že ostáva na rodičovskej dovolenke je povinná nahlásiť svojmu zamestnávateľovi a rovnako je povinná ísť sa do Sociálnej poisťovne prihlásiť ako poistenec štátu na dôchodkové poistenie. To znamená, že počas rodičovskej dovolenky bude za ňu na dôchodkové poistenie platiť štát. Je dobré si sledovať, kedy končí materská dovolenka a ísť sa plynule prihlásiť, pretože Sociálna poisťovňa nemôže na dôchodkové poistenie prihlásiť spätne a mohlo by sa stať, že by vám pri prechode z materskej na rodičovskú dovolenku mohlo pár dní chýbať, ak sa nestihnete prihlásiť načas.

Prechod na rodičovskú dovolenku znamená prechod z poberania materského na poberanie štátnej sociálnej dávky s názvom rodičovský príspevok. Štátna sociálna dávka je veľmi výstižný názov, pretože výška rodičovského príspevku je 203,20 eur/mesiac, čo je naozaj vo výške sociálnej dávky. Preto mamičky na rodičovskej dovolenke veľmi radi privítajú akúkoľvek možnosť privyrobiť si, čo však pre ne nie je vždy výhodné. Prečo?

Rodič na rodičovskej dovolenke je z hľadiska dôchodkového poistenia, a teda budúceho dôchodku, poistenec štátu, za ktorého štát platí mesačne zo 60 % priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Pre rok 2015 to znamená, že štát platí poistné na dôchodkové poistenie zo základu daného ako 60 % z 824 eur, čo je 494 eur. Rodič teda bez toho, aby pracoval, má zabezpečený počas rodičovskej dovolenky odvod na dôchodkové poistenie akoby z hrubej mzdy 494 eur.

Čo sa však stane, ak rodič dostane možnosť privyrobiť si napríklad upratovaním alebo inou drobnou činnosťou za odmenu 200 eur/mesiac? Musí zájsť opäť do Sociálnej poisťovne, odhlásiť sa ako poistenec štátu, lebo už aj práca na dohodu zakladá vznik dôchodkového poistenia, a na dôchodok mu namiesto odvodu akoby z hrubej mzdy vo výške 494 eur, pôjde odvod z práce na dohodu vo výške hrubej mzdy 200 eur.

Rodičia by si teda mali zvážiť, či sa im naozaj oplatí privyrobiť si počas rodičovskej dovolenky na dohodu alebo pracovný pomer z hľadiska dôchodku. Prípadne využiť formu práce prostredníctvom zmluvy uzatvorenej podľa Občianskeho zákonníka, pretože tieto zmluvy nezakladajú vznik dôchodkového poistenia.

Osobne si myslím, že týmto štát rodičov tak trochu trestá. Nielen, že ich núti žiť a vychovávať dieťa za sociálnu dávku 203,20 eur, ešte im nedovolí ani flexibilne čerpať rodičovský príspevok, prípadne si popri ňom privyrobiť. Občania evidovaní v evidencii nezamestnaných sú rovnako poistencami štátu, napriek tomu majú možnosť si privyrobiť do 75 % životného minima. Bolo by vhodné, aby takéto niečo umožnil štát aj rodičom, keď už sa zvýšenie samotného rodičovského príspevku v najbližšej dobe neplánuje.

- Reklama -