Fedor (SIEŤ): Môžu vás policajti len tak prehľadať?

0
Martin Fedor, ešte ako člen predsedníctva Procházkovej strany Sieť (Autor: SITA)

Po krátkom čase si našla tisíce fanúšikov a poskytuje informácie základného (i zásadného) charakteru, čo si štát voči občanovi môže dovoliť, ale aj akú povinnosť mu zákon ukladá.

Dennodenne vidíme okolo seba mnoho nespravodlivosti. Často sú to, žiaľ aj pochybnosti o tých, ktorí majú na starosti spravodlivosť a právo chrániť. Často dostávam rozhorčené otázky, ktoré znejú asi takto “Má štát (policajt, úradník) na toto vôbec právo ?!”

Dnes sme v parlamente schválili marketingový tzv. “antiteroristický balíček“. V boji proti terorizmu ide zväčša o neúčinné opatrenia a je to legislatívny šalát. #Sieť ho nepodporila aj z toho dôvodu, že pod rúškom boja proti terorizmu obsahuje opatrenia, ktoré môžu pomaly a nebadane Slovensko posunúť k policajnému štátu. Napríklad po novom nestačí policajtovi nahliadnuť do kufra vášho auta, ale bude môcť prehľadať všetko z viacerých dôvodov ako je tomu doteraz. Bude vás môcť zadržať ak bude mať podozrenie, že hrozí teroristický čin. Štát (spravodajská služba) bude môcť vypnúť vašu webovú stránku ak bude označená za takú, čo šíri politický extrémizmus.

#Sieť nechce štát, ktorý bude liezť ľuďom do súkromia až do ich kabeliek. Chceme bezpečné Slovensko, ale opatrenia, ktoré predstavila vláda nepredstavujú boj proti teroristom ani nezvýšia bezpečnosť našich ľudí.

Zväčšujú sa však oprávnenia štátnych represívnych orgánov. Napriek tomu sa vláda jednej strany naďalej bráni posilneniu kontrolných mechanizmov, ktoré by mohli napomôcť k objektívnejšiemu a nezávislému posudzovaniu prípadných pochybení práve príslušníkov bezpečnostných zborov.

Fungujúci štát  tu má byť pre ľudí, nie ľudia pre štát. Preto sa na stránke www.matepravo.sk snažíme poradiť občanom v situáciách, ktoré prináša život. Pri doprave, pri konfliktných situáciách s orgánmi štátu, ale aj v iných oblastiach života.

Interaktívnym spôsobom sa snažíme postupne odpovedať na otázky, s ktorými sa ľudia na nás obrátia. Prioritne má slúžiť na lepšiu orientáciu v slovenských zákonoch, týkajúcich sa vzťahu medzi policajtom, úradníkom a občanom. Cieľom je poskytnúť základný prehľad v otázkach, ktoré sa môžu týkať každého z nás, zvýšiť prehľad o právach a povinnostiach občana, ktoré má v styku so štátnymi orgánmi.

Aj v súvislosti s aktuálnou diskusiou o tom ako sa tzv. protiteroristické opatrenia premietnu do vzťahu našich úradov k našim občanom je dobré vedieť, aké práva voči občanom mala polícia doteraz. Napríklad za uplynulý rok sa ľudia veľmi často pýtali:

  • Kedy ma môže policajt prehľadať?
  • Kedy mi môže policajt prehľadať auto?

Budeme sa snažiť odpovedať aj na ďalšie otázky. Odporúčania ako reagovať na najzaujímavejšie problémy budem zverejňovať aj prostredníctvom blogov.

Treba tiež povedať, že množstvo podnetov od občanov ma inšpirovalo na doplnenie programu #Siete v oblasti vnútornej bezpečnosti: reálny program pre efektívny a dôveryhodný policajný zbor, ktorý má mať aj objektívnejší dohľad.

Verím, že Vaše otázky, komentáre i podnety pomôžu aj systémovým riešeniam, ktoré Slovensko potrebuje oveľa viac ako pekne zabalené marketingové výkriky.

Budem sa tešiť na ďalšie. Teda tie otázky a komentáre…

- Reklama -