Paška (SNS): S učiteľmi treba hovoriť, nie ukazovať im chrbát

0
Jaroslav Paška (Autor: SNS)

Už v októbri, v čase príprav štátneho rozpočtu, sa Slovenská komora učiteľov obrátila na vládu SR s výzvou, aby im od nového roka zabezpečila programovým vyhlásením sľubované zvýšenie tarifných platov v regionálnom školstve.

Po schválení štátneho rozpočtu, v ktorom ich výzvu vláda neakceptovala, prišlo viac ako 300 učiteľov aj rodičov protestovať pred úrad vlády s dlhými, papierovými nosmi. Pripomínali tak vláde sľuby, ktoré v oblasti školstva neplní. Upozorňovali tiež, že ich štátna administratíva už dlho iba vodí za nos, keď školstvo ostalo prioritou už len na papieri.

Do novembrovej protestnej akcie „Učiteľská kvapka krvi“ sa zapojilo už viac ako 220 materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska. Učitelia tým pokojne upozornili verejnosť, aj vládu na katastrofálny stav školstva, v ktorom chýbajú peniaze.
Adventný kalendár na webovej stránke: velkaprestavka.sk, z počiatku decembra, v ktorom sa za každým okienkom skrýva jeden „hriech“ rezortu školstva venovali ministrovi v predvianočnom období učitelia z Považskej Bystrice.

Na posledný pokojný, predvianočný protest učiteľov „Babysitting day“, do ktorého sa zapojilo asi deväťtisíc učiteľov už odpovedalo ministerstvo školstva nešťastnou výstrahou, že takýmto pokojným protestom učitelia pravdepodobne „porušujú pracovnú disciplínu“… Možno pramenila neprimeraná reakcia ministerstva na pokojné, vecné výhrady a protesty učiteľov voči výsledkom práce ich rezortu len z predvolebnej nervozity. Bola však nemiestna a neprípustná.

Nie sú to učitelia, kto zodpovedá za to, že naše školstvo zápasí so stále väčšími problémami. Je to vláda, ktorá za posledné tri roky nedokázala na problémy upadajúceho školstva pohotovo reagovať. To vláda nebola schopná aktualizovať politické rozhodnutia, vypracovať a realizovať potrebné opatrenia, či stratégie na riešenie narastajúcich problémov škôl a vzdelávania.

Namiesto toho tri roky zametala problémy „pod koberec“ a riešenia stále odkladala na neurčito. Veď, nakoniec, vyspelé štáty investujú do školstva v priemere šesť percent HDP a Slovensko len 3,9 percenta HDP. Vláda to stále nevidí? Aj preto dnes ministerstvo školstva, ani vláda nemajú morálne právo útočiť na učiteľov za to, že protestujú, že sa domáhajú systémových zmien a lepších podmienok pre deti v triedach. Za to, že chcú dôstojnejšie podmienky pre prácu v školách.

Nemajú právo zastrašovať, či vyhrážať sa učiteľom „skúmaním porušovania pracovnej disciplíny“. Veď aký bol, prosím, prístup k práci tých štátnych manažérov, ktorí viac ako tri roky nechávali školstvo upadať? Naopak, s pokoru a porozumením by dnes mali ministerstvo školstva, aj vláda prijímať tie ponuky učiteľského stavu na pokojný, vecný dialóg o akútnom riešení problémov škôl, s ktorými pedagogická verejnosť prichádza. A neobracať sa arogantne chrbtom k iniciatívam pedagógov, ktorým ide len o lepšie školy a kvalitnejšie vzdelanie pre naše deti.

- Reklama -