SaS: 130 miliónov pre Rover je cena za zlé podnikateľské prostredie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Sú to ľudia a firmy, čo si obstarávajú tovary a služby najmä na slovenskom trhu, za čo odvádzajú štátu DPH. Sú to ľudia a firmy, čo nevyvážajú svoje príjmy a zisky do zahraničia, ale zdaňujú ich na Slovensku. A tak sa zdá, že ak niekto veľký chce podnikať v našej krajine, musia mu na to prispieť väčšinou tí malí. Firmám, ľuďom, ale aj štátu budú tieto dotácie chýbať. V školstve či v zdravotníctve,“ uvádza predseda SaS Richard Sulík.

Len preto, že jeden podnikateľský subjekt bude bohato dotovaný, iné podnikateľské subjekty budú mať menej zdrojov na svoje vlastné aktivity a rozvoj. Vláda premrhala celé volebné obdobie, aby dostala podnikateľské prostredie na úroveň, keď takéto enormne vysoké investičné stimuly nebudú nutné.

„Napriek tomu má jej predseda Fico tú drzosť, že príchod Land Roveru predstavuje ako dôkaz dobrého podnikateľského prostredia. Je to presne naopak. Ak by totiž bolo dobré, Land Rover ani iní by nepotrebovali dotácie,“ dodáva podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

O kvalite podnikateľského prostredia svedčí aj vývoj súkromných investícií. Kým v eurozóne sa ich podiel na HDP medzi rokmi 2011 a 2014 prakticky nezmenil, na Slovensku klesol o 18 percent.

„Strana SaS už dlhodobo a aj vo svojom volebnom programe prináša konkrétne opatrenia na radikálne zlepšenie podnikateľského prostredia, z ktorého bude mať úžitok každý. Navrhujeme návrat k rovnej dani a jej pokles na 15 percent. Slovensko tak nebude musieť formou štátnych investičných stimulov dotovať vyvolených podnikateľov a zotrvávať na úrovni banánovej republiky,“ uzatvára tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

- Reklama -