Minister obrany M. Glváč rokoval v Pentagone o bilaterálnych vzťahoch Slovenska a USA

0
Martin Glváč (Autor: SITA)

Robert Work privítal fakt, že Slovensko zvyšuje výdavky na obranu a tiež náš prístup k situácii na Ukrajine. „Slovensko je v misii v Afganistane dlhodobo zodpovedným partnerom. Vážim si, že plní aj svoj záväzok zvyšovať svoje výdavky na obranu,“ uviedol po stretnutí námestník ministra. „Keď sme boli pred necelým rokom v USA, rozpočet obrany bol vo výške 1 percenta HDP. Už na budúci rok sa rozpočet zásadne zvýši a zároveň naďalej platí náš záväzok z Walesu zvýšiť ho do roku 2020 na 1,6 percenta,“ potvrdil Martin Glváč.

Ako uviedol minister Glváč, vzájomné vzťahy medzi Slovenskom a USA sa za uplynulý rok zdynamizovali, o čom svedčí viacero spoločných aktivít. „Mimoriadne oceňujeme všetky realizované spoločné cvičenia. Rád by som vyzdvihol predovšetkým zapojenie viac ako 100 príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana do nášho najrozsiahlejšieho medzinárodného cvičenia Slovak Shield 2015,“ povedal.

Na záver stretnutia slovenský minister obrany informoval Roberta Worka o prebiehajúcej obmene techniky slovenských ozbrojených síl a o financovaní modernizačných projektov, ktoré sa realizujú nad rámec rozpočtu rezortu obrany. Diskusia sa dotkla aj našej pomoci Francúzsku v boji proti terorizmu a vytvorenia nového Centra pre kontrarozviedne spôsobilosti krajín NATO, ktoré má vzniknúť v najbližších rokoch na Slovensku. Takéto centrum doteraz v NATO neexistovalo, a tak ide podľa slov oboch zúčastnených predstaviteľov o jasný obraz záväzku Slovenska voči NATO.

- Reklama -