Prezident Kiska vyzdvihol bulharské startupy a inovácie

0
Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky (Autor: ReproFoto: facebook)

„Ak chceme, aby naše krajiny napredovali, aby vznikali nové moderné firmy, potrebujeme posilňovať IT a inovácie. Keďže má Bulharsko takýto počet IT špecialistov, máme sa čo učiť a zdieľať skúsenosti,“ zdôraznil prezident Kiska.

Prezidenti sa venovali aj otázke energetiky, pričom sa zhodli na potrebe diverzifikovať energetické zdroje a vytvárať nové zdroje tak, aby krajiny neboli závislé od Ruska. Sú presvedčení, že plánovaný plynovod Nord Stream 2 nemôže byť obhajovaný ako obchodný projekt. Európska únia je totiž podľa prezidentov najmä o solidarite a tento plynovod by mohol poškodiť Ukrajinu.

„Ak by EÚ mala byť otvorená pre ďalšie krajiny, tak je nesmierne dôležité, aby sme týmto krajinám dávali aj praktickú pomoc a vyjadrovali im podporu. Nord Stream 2 by bol veľkým sklamaním a nožom do chrbta Ukrajine,“ myslí si Kiska.

Bulharsko získalo tento rok ocenenie ako najlepšia outsourcingová destinácia v Európe a celosvetovo patrí v tomto smere na tretiu priečku. Prezident Plevneliev označil svoju krajinu za regionálny uzol pre informačné a komunikačné technológie. Desaťtisíce takto zameraných nových pracovných miest plánuje Bulharsko v najbližšom období zdvojnásobiť.

Andrej Kiska svojho partnera ubezpečil, že Slovensko podporuje Bulharsko v snahe o vstup do schengenského priestoru a ponúkol zároveň slovenské know-how súvisiace s rastom ekonomiky či automobilovým priemyslom.

Prezident Kiska sa v Sofii stretol aj s bulharským premiérom Bojkom Borisovom, s krajanmi a slovenskou biznis komunitou v krajine. Zástupcovia oboch krajín v Úrade prezidenta podpísali viacero bilaterálnych dokumentov zameraných na spoluprácu v oblasti školstva, vedy, inovácií, kultúry, malého a stredného podnikania či energetickej efektívnosti.

- Reklama -