Rončák (SIEŤ): Korupcia je rakovina, ktorú treba vyliečiť

0
Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

“Jednou z našich hlavných priorít je od vzniku #SIETE zavedenie osobnej zodpovednosti verejných funkcionárov za svoj výkon,” povedal Rončák. Zavedenie hmotnej zodpovednosti a vylúčenie schránok z verejného priestoru je aj predmetom petície, pod ktorú sa už podpísalo viac ako 100 tisíc ľudí. Presadenie týchto dvoch zákonov bude zároveň podmienkou #SIETE pre vyjednávanie o budúcej vláde.

Okrem týchto dvoch kľúčových zmien bude #SIEŤ presadzovať sprísnenie majetkových priznaní pre tých funkcionárov, u ktorých to má zmysel. “Vláda napriek sľubom prijala za štyri roky len kozmetické zmeny,” skonštatoval Rončák. #SIEŤ chce tiež zaviesť do majetkových priznaní princíp „Priznaj alebo odovzdaj štátu“. “Majetok, ktorý v rozpore so zákonom verejný funkcionár neprizná, mu pri odhalení automaticky prepadne,” vysvetlil Rončák.

#SIEŤ chce ďalej presadiť princíp, aby boli všetky zasadnutia orgánov verejnej moci verejné a aby boli obmedzené možnosti utajovať pred verejnosťou informácie. Ďalej chce zásadne posilniť transparentnosť vlády voči samosprávam, ale aj v samotnej samospráve. “Presadiť chceme aj nový zákon o verejnom obstarávaní, ktorého cieľom budú jednoduchšie, rýchlejšie a efektívnejšie nákupy za naše spoločné peniaze,” dodal Rončák.

Podľa najcitovanejšieho svetového rebríčka z roku 2014 vnímania korupcie od Transparency International je Slovensko šiestou najhoršou krajinou v Európskej únii.

- Reklama -