Lipšic (NOVA): Protiteroristický balíček vlády Roberta Fica je čistý marketing

0
Daniel Lipšic (Autor: SITA)

Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, milé kolegyne, vážení kolegovia, obávam sa, že aj dnešné ráno dokazuje, že tzv. protiteroristický balíček, ktorý predložila vláda Roberta Fica, je čistý marketing. Ten zastupuje tento balíček dnes na rokovaní Národnej rady pán minister pôdohospodárstva. Celkom nerozumiem o čom rokujeme, či sa bojíme nejakých farmárskych teroristov, ktorí budú hádzať paradajky na úrad vlády. Mne to príde naozaj smiešne. Nič voči vám pán minister, ale tuná zasadá parlament, aby v skrátenom konaní prijímal legislatívu, ktorá má chrániť občanov v rámci volebného hesla vašej strany. nepríde ani minister spravodlivosti, ani minister vnútra, ja sa teda opýtam pána predsedajúceho, lebo zvyk na našich vlád bol, že boli presne určení ministri, ktorí mohli, teraz je tak určené, že minister spravodlivosti zastupuje minister pôdohospodárstva, to je, to je teraz režim dnešnej vlády. Ja sa pýtam, lebo to spor, ktorý sme riešili, vláda musí mať uznesenie podľa, ktorého rozhodne o zastupiteľnosti ministrov.

Tak ja sa pýtam či rokujeme v súlade s tým a môžete nám dať nejaký, nejaký hint, že, ktoré je to uznesenie vlády. Vláda si tu už robí srandu z parlamentu pomerne dlhú dobu, vám to možno nevadí, mne to vadí. Nielen to, že, že ministri ani, ani minister spravodlivosti nie, že nechce nevie reagovať a nemôže reagovať na námietky opozície pri, pri prerokovaní tohto návrhu zákona, lebo je to absurdné, tam sú niektoré absurdné veci, sú tam aj dobré veci pár, ale niektoré absurdné.

Hovoril som o nich. Vy sa hráte na to, že bojujete proti teroristom pritom ich sem sami vozíte kvôli volebnej kampani vycvičených teroristov. A ja sa teraz vás pýtam a dovtedy vlastne ťažko môžeme pokračovať, aby ste zabezpečil rokovanie schváleným rokovacím poriadkom a preukázali nám pán minister alebo vy, že pána ministra spravodlivosti podľa uznesenia vlády zastupuje minister pôdohospodárstva. To je všetko. Ja také uznesenie vlády nepoznám ale možno, že existuje, len sa pýtam, že či nám ho viete preukázať, to je všetko. Ja by som dovtedy počkal.

Pán predsedajúci, na záver len také skrátené zhrnutie, ja som už spomínal pri prvom čítaní, že boj proti terorizmu je vážna vec a myslím si, že je potrebné k tomu urobiť dve základné opatrenia. Prvé je výrazne skvalitniť fungovanie spravodajských služieb, a ja sa obávam, že v posledných rokoch došlo k opačnému trendu, že sa zhoršovala kvalita spravodajských služieb. Aj kvôli tomu, že mnohé nominácie boli politické, kamarátske a spravodajská služba je založená na kvalite spravodajských dôstojníkov. Ak budú nekvalitní, bude nekvalitný ich výstup, to je prvá poznámka.

Druhá poznámka je, ja nie som presvedčený o marketingových ťahoch zvyšovania počtu policajtov. O čom som presvedčený, že policajti potrebujú poriadkových jednotiek lepšiu výstroj, výzbroj a najmä lepší výcvik, výrazne lepší výcvik, aby vedeli, boli cvičení, trénovaní, mali odvahu zasiahnuť v prípade teroristického útoku tak, aby to bolo bezprostredne po ňom, pretože oni budú na tvári miesta, tí prví, tam nebude prvá špeciálna jednotka, tam budú prvé hliadky poriadkovej polície a pokiaľ aj nebudú vedieť eliminovať útočníkov, ale ich budú vedieť zadržať, zabrániť tomu, aby ušli, aby boli väčšie následky, to budú kľúčové prvé minúty.

Mechanické zvyšovanie počtu policajtov, najmä na to, aby sme prijali ešte ďalších kamarátov do Policajného zboru, nebude mať absolútne žiaden efekt, a keď tak minimálny, na ochranu ľudí pred terorizmom alebo pred inou násilnou trestnou činnosťou. Vaše návrhy, aj keď niektoré parciálne, ešte rad, a ja s nimi súhlasím a teším sa, že SMER zmenil názor, že zmenil názor na Špeciálny súd, na korunného svedka, na agenda a teraz to chcú rozšíriť inštitúty, ktoré vždy, proti ktorým vždy bol SMER a tak aj hlasoval v parlamente, fajn, každý môže zmeniť názor, to je v poriadku, to mi neprekáža. Ale ďalšie veci sú zneužiteľné, možnosť vypínania webov, ktoré podporujú politický extrémizmus. Čo je politický extrémizmus? Teda tam je to tak definované, že ak podporujú samozrejme násilné konanie, jasné, ale politický extrémizmus, čo to je. To znamená, že ak sa vám nebude web páčiť, tak ho vypnete, vypne vám ho spravodajská služba, to sú nástroje, ktoré sú zneužiteľné, kde by som pred nimi veľmi, veľmi varoval. A tieto veci v kombinácii s tým, ako k tomu pristupujete, ma utvrdzujú v tom, že ide len o čisté marketingové riešenie. Idú voľby, je to téma, ktorá si myslíte podľa vašich … ktoré vám pomáha, tak idete do toho a to, že dnes minister spravodlivosti tu nie je, že uprednostnil niečo iné, je tu minister pôdohospodárstva, tiež svedčí o tom, že ide len o marketing, nie o snahu prijať dobré zákony, nie o snahu počúvať rozpravu v parlamente, nie o snahu vylepšovať vaše opatrenia

…idú voľby, je to téma, ktorá si myslíte podľa vašich s tým do ktorého vám pomáha, tak idete do toho. A to, že dnes minister spravodlivosti tu nie je, že uprednostnil niečo iné, je tu minister pôdohospodárstva, tiež svedčí o tom, že ide len o marketing. Nie o snahu prijať dobré zákony, nie o snahu počúvať kde rozprávajú v parlamente, nie o snahu vylepšovať vaše opatrenia, ale o čistý marketing. A posledná celá čerešnička na torte toho celého je, že, že považujem za absolútne farizejské, že ak vám vyhovuje kvôli politickým účelom a kvôli politickým kampaniam sem priniesť vycvičených teroristov, tak ich privediete kvôli čistej politike. Keď vám vyhovuje snaha budiť zdanie, že voči nim bojujete, tak voči nim bojujete. V každej kampani niečo iné. Ako vám to vyhovuje. A to v tak závažnej veci, ako je boj proti islamistickému terorizmu, považujem za hanbu. Za zahanbujúce. Ďakujem pán predsedajúci. (Potlesk.)

- Reklama -