Gröhling (SaS): Ako robíme z vysokoškolsky vzdelaných ľudí sociálne prípady

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Posledné týždne učitelia  protestujú a žiadajú lepšie pracovné podmienky a ohodnotenie. Odpoveďou na to bol najprv stoeurový príspevok k Vianociam, diskusný okrúhly stôl a teraz zas dáme začínajúcim učiteľov byty zdarma (pýtam sa a čo ostatní učitelia?).

Bytov by malo byť celkovo asi dvetisíc. Nájomné bude pozostávať najprv iba z energií, potom by sa malo zvyšovať spolu s rastúcim platom. Prakticky tak vlastne pôjde o sociálne byty. Lepšieho ohodnotenia  sa nikto z učiteľov nedočká, akurát nováčikom zabezpečíme lacné ubytovanie. Tí ostatní sa musia uspokojiť s vianočným príspevkom. Namiesto plošného zdvihnutia platov a riešenia situácie v školstve z učiteľov urobíme sociálne slabších, ktorí potrebujú bývanie zdarma.

Nemyslím si, že sa mladí pohrnú študovať za učiteľa, len aby mali plat 595 € v hrubom a provizórne bývanie. A tiež si nemyslím, že toto učiteľom pomôže. Už teraz chýba mnohým žiakom rešpekt k učiteľom. Ako sa k nim asi budú správať keď učiteľ už nebude len ten, čo málo zarába, ale ešte aj ten, čo potrebuje bývanie zdarma?

Toto riešenie nie je systémové. Rieši to dôsledok slabých platov, nie ich príčinu (teda dlhodobo najnižšie investície do školstva v EÚ). A hlavne, problémy v školstve nie sú iba o zlých platoch. Sú aj o tom, že študenti majú v porovnaní s inými európskymi krajinami slabé výsledky, že školy majú finančné problémy a učitelia sa celkovo necítia vážení. Nemáme víziu školstva a plán pokroku, ako ju dosiahnuť. Robiť z učiteľov sociálne prípady nie je pokrok, je to míľový krok vzad.

- Reklama -