Figeľ (KDH): Tvorivé menšiny pretvárali dejiny

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Pripomenul, že v historickom kontexte tvorivé menšiny pretvárali dejiny. Oživovanie tradícií, kultúra, kultúrnosť a pluralita dávajú zmysel nášmu žitiu, pozdvihujú ľudskú dôstojnosť a napomáhajú zveľaďovaniu našej spoločnosti. Vyspelá spoločnosť aktualizuje, modernizuje, čo je osvedčené a vytvára pre deti „Plus“. Európa je dar, potrebuje nádej, ctiť rozmanitosť, vytvárať vzťahy, aby svet bol ľudskejší. Slovensko má aktívnu účasť v tomto procese, participuje na báze rovnosti vzdelaných, talentovaných a angažovaných ľudí. J. Figeľ vyzval pracovníkov v umení, aby boli ľuďmi rozvíjajúcimi kultúru a zvýrazňovali identitu Slovenska v integrovanej Európe.3. 12. 2015 sa v Bratislave uskutočnila konferencia z cyklu Fórum Plus pod názvom „Kultúrna identita v integrovanej Európe“, ktorú organizovalo Združenie kresťanských pracovníkov kultúry v spolupráci s Nadáciou Antona Tunegu a Konrad Adenauer Stiftung.

Podujatie otvoril akad. mal. Ladislav Vančo, predseda ZKPK a vo svojom referáte sa zameral na dialóg s kultúrou a analyzoval základný program KDH v oblasti kultúry.

Doc. ThDr. Juraj Spuchľák, PhD., riaditeľ Rádia LUMEN sa vo svojej prednáške zameral na úlohu katolíckych médií v kontexte kultúry života a rodiny pre spoločné dobro v súčasnej spoločnosti, analyzoval myšlienky velikána nášho národa Prof. Ladislava Hanusa, ktorý zdôrazňoval, že víziu kultúry a kultúrnosti, založenej na duchovne, ušľachtilosti a zbožnosti, podnietime poznávaním, vzdelávaním, ale aj snaživosťou. „Kultúrnosť je osobná, mravná vlastnosť človeka, ktorá vzniká jedine formovaním. Slovensko nutne potrebuje osobnosti, ktoré budú schopné viesť národ a svojím príkladom ustanovovať správne precedensy.“ Takýmto spôsobom vdp. J. Spuchľák pripomenul odkaz L. Hanusa po pluralite a integralizme, aby celá spoločnosť zvládla svoje úlohy.

Ing. arch. Polomová v prednáške „Obnova architektonického dedičstva ako súčasť lokálnej identity„ informovala o potrebe starostlivosti o pamiatky. Uviedla naše architektonické pamiatky zapísané v zozname UNESCO ako aj v Európskom kultúrnom dedičstve, ktoré už našu kultúrnu identitu reprezentujú svojou autentickosťou. Zdôraznila okruhy, ktoré dnes na Slovensku determinujú obnovu pamiatok odborne, legislatívne ako aj spoločensky. Značný podiel na realizácii má dnes aj tretí sektor – občianske združenia, neziskové fondy. V závere zdôraznila myšlienku, že kultúrne integrovať možno len svojbytné činitele. To aj EU očakáva vo svojej legislatíve, aby sa mnohorakosť regionálnych kultúr zachovávala.

PhDr. Pavol Stano poukázal na význam a nezastupiteľné miesto kníh pri formovaní svedomia národa ako i rozhľadu čitateľov. Analyzoval vydávanie kníh v súvislosti s biznisom verzus poslaním.

Režisér Mgr. art. Peter Weinciller vyzdvihol význam kresťanského divadla na Slovensku v súčasnosti, ktoré svojimi hrami oboznamuje s historickými osobnosťami, so životným poslaním svätcov a evanjelizuje našu spoločnosť.

Expert KDH pre kultúru Doc. Ing. Ján Oparty, ArtD. sa vo svojom vystúpení zameral na filmovú a televíznu tvorbu, jej poslanie i možnosti financovať projekty v tejto oblasti kultúry. Na rozdiel od iných druhov umenia je film už vyše 20 rokov zapojený do európskej kinematografie. Súvisí to s náročnosťou produkcie filmu a vyšším objemom prostriedkov pri zabezpečení financovania filmu. Slovenská kinematografia je odkázaná na kooperáciu a koprodukciu s štátmi Európskej únie. pripomenul odkaz

ThLic. Juraj Drobný, zakladateľ festivalu „Verím Pane“ premietol a analyzoval chronológiu 25 ročníkov úspešného festivalu.  Vyzdvihol veľkú angažovanosť množstva dobrovoľníkov, spevokolov z kostolov, zapojenie básnika D. Heviera, herca J. Galoviča so zámerov skvalitnenia podujatí, ako i veľký záujem mládežníckej účasti.

PhDr. Ondrej Demo, predseda Spolku hudobného folklóru pri Slovenskej hudovnej únii vyzdvihol zaradenie fujary a terchovnej hudby zapísaných UNESCO do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva a ich jedinečnosť v európskej kultúre. Slovensko vďaka svojej pestrosti v hudbe i tanci prináša svoju identitu nielen do Európy, ale aj v celosvetovom priestore. Oživením pre účastníkov konferencie bolo aj vypočutie si nahrávky fujary a rezkej terchovskej muziky.

Mgr. Kristína Kučerákova, PhD. sa vo svojej prednáške zamerala na výskumy stredovekých hradov na strednom Slovensku, ktoré sú nielen naším kultúrnym dedičstvom, ale môžu byť významným prvkom v cestovnom ruchu.

Ján Oparty poďakoval prednášajúcim za hodnotné príspevky, vyzval ich k spolupráci pri vypracovávaní a skvalitňovaní operatívnych i koncepčných materiálov v oblasti kultúry v rámci programu KDH

Konferencia sa konala 3.12.2015 V Bratislave v rámci cyklu Fórum Plus pod názvom „Kultúrna identita v integrovanej Európe“, ktorú organizovalo Združenie kresťanských pracovníkov kultúry v spolupráci s Nadáciou Antona Tunegu a Konrad Adenauer Stiftung.

- Reklama -