Rajtár (SaS): Ako by ste použili miliardu?

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Vieme, že dodávanie softvéru pre štátnu správu u nás je lukratívny biznis, kde sa za väčšinou biedne programy účtujú závratné sumy. Už 900 miliónov eur sa „preinvestovalo“ len do vytvorenia OPIS – Operačného programu Informatizácie štátnej správy. Výsledkom je stránka Slovensko.sk, kde si o zážitkoch z nej môžete prečítať napríklad tu.

Korupcia má na svojej strane pomocnú barlu vo forme nekompetentnosti úradníkov. Firmy dodávajúce softvér sami posielajú zadania výberových konaní a úradníci to len mechanicky kopírujú. Toto platí aj pre uzatváranie zmlúv.

Niečo podobné sme videli pri predaji SPP, kde vo vlastnostiach dokumentu zmluvy bolo uvedené J&T ako tvorca dokumentu.

Mnohé ministerstvá nemajú ani len právne oddelenia na posúdenie zmluvy po právnej stránke, o odbornej stránke už ani nehovoriac.

Je ľahké posúdiť, či sú predražené napríklad stoly a stoličky, lebo ide o štandardný produkt. So softvérom je to neporovnateľne horšie a dá sa tu do nekonečna zahmlievať.

Našťastie, aj tu sa dá pre budúcnosť nájsť riešenie. Aj my máme na svojej strane pomocnú barlu. Vieme nechať vytvoriť a zverejniť tzv. API – aplikačné programové rozhranie. Vďaka tomuto bude môcť ktokoľvek vytvárať programy na vypĺňanie tlačív.

V čom to spočíva?

API vyvoláva všetky zadefinované kritériá a dostupné odpovede z databázy na vypĺňanie tlačív. Ak niekto má prístup k všetkým podmienkam a definíciám na vyplnenie tlačiva, môže samostatne spraviť program na jeho vypĺňanie.

Inak povedané, netreba ani zadanie zákazky a akákoľvek firma, alebo aj 15 ročný chlapec programujúci po škole, sa môžu dať do práce a uchádzať sa o výber svojho programu.

Akákoľvek normálnejšia vláda bude mať problém vysvetliť, prečo nakupuje stále od firmy XY za 5 miliónov to, čo mnoho ďalších ponúka trebárs pod 50 tisíc.

A často ešte s biednou užívateľskou kvalitou. Možno ten 15 ročný chlapec naprogramuje niečo oveľa lepšie na používanie.

Vieme, že aj v praxi sa to dá úplne inak. Dokázali to v Estónsku, kde sa stali svetovou špičkou v eGovernmente za sumu približne 60 miliónov eur. Čítajte viac: Má byť prístup na Internet základným ľudským právom?

Namiesto živenia korupčných firiem a vzťahov je možné napríklad lacno kúpiť od Estónska licenciu na už plne funkčné riešenia. Tak, aby sme si aj na Slovensku mohli povedať, že sme špička. Namiesto ďalšej plánovanej miliardy je treba zaviesť rovnú daň 15%, zrušiť “daň zo straty” a znížiť odvody, aby sa aj u nás doma oplatilo pracovať, podnikať a žiť!

- Reklama -