TIP: Podávame pomocnú ruku transparentnosti vo voľbách

0
TIP (Autor: TIP)

„Tretina tretine beží nepretržite už od augusta 2014 a v ostatných komunálnych voľbách ho využila zatiaľ jedna organizácia. Dúfam, že to bola prvá lastovička a boli by sme radi, keby sa pridali a našu ponuku prijali najmä také organizácie, ako sú Aliancia Fair-play, Inštitút pre verejné otázky alebo Transparency International,“ hovorí predseda strany Tomáš Hudec a dodáva: „naše dvere sú otvorené pre všetky subjekty občianskej spoločnosti so serióznym záumom o monitorovanie priebehu volieb. Mnohokrát sa hovorí o rôznych podobách volebnej korupcie, kupovaní hlasov. Projektom chceme vytvoriť podmienky na skutočne nezávislú kontrolu a monitorovanie priamo vo volebných miestnostiach. Je hanbou, že podobnú možnosť zákonodarcovia do novej podoby volebného zákona nezakonponovali. Naopak. Volebný zákon vytvára ideálne podmienky pre volebný kartel starých politických strán. Vážne tým spochybňuje transparentnosť volieb. Chceme ukázať, že ak existuje skutočná politická vôľa zvýšiť transparentnosť volieb, riešenia existujú. Ako sa hovorí, kde je vôľa, tam je cesta.” TIP takto reaguje na fakt, že do volebných komisií, ktoré dohliadajú nad regulárnosťou volieb, môžu svojich zástupcov delegovať len a len politické strany.

Strana TIP kritizuje už platnú novú podobu volebného zákona. Podľa podpredsedníčky strany Jany Vološinovej: „táto šanca zjednotiť pravidlá a vylepšiť transparentnosť a efektivitu volebného procesu ostala nevyužitá. Politickým dinosaurom a tradičným politickým stranám takáto neprehľadnosť asi vyhovuje. Podľa nás nie je správne, že Slováci prechodne žijúci a pracujúci v zahraničí nemôžu voliť elektronicky.” Strane TIP sa tiež nepozdáva nová Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. „Desať členov zo 14 delegujú politické strany, zvyšok štátne orgány, na ktoré majú dosah zasa len politické strany. To idú strany kontrolovať sami seba? Prečo v tejto komisii nedostal priestor tretí sektor a nezávislé inštitúcie,“ uzatvára Vološinová.

Projekt Tretina tretine strana TIP spustila ešte v auguste 2014, kedy ponúkla celkovo až tretinu miest v okrskových volebných komisiách, na ktoré má zo zákona nárok, tretiemu sektoru. Pred aktuálnymi parlamentnými voľbami listom s touto ponukou projekt pripomenul predseda strany Tomáš Hudec predstaviteľom takmer 50 organizácií po celom Slovensku. Cieľom je zvýšiť transparentnosť parlamentných volieb, zabezpečiť vyššiu otvorenosť a kontrolu ich priebehu občianskou spoločnosťou. Subjeky so záujmom o využitie tejto ponuky sa môžu registrovať na adrese www.strana-tip.sk/tretinatretiemu do konca decembra. Do tohto projektu sa môžu zapojiť subjekty s právnou subjektvitou a minimálne trojročnou aktívnou činnosťou na Slovensku v oblasti všeobecne prospešných služieb, politických štúdií a vied, politológie, verejných financií, slobody, ľudských práv, rovnosti možností, transparentnosti, práva na Slovensku. Sídlo organizácie musí byť na území EÚ. TIP za stanovením týchto kritérií hľadá záruku motivovanosti a spôsobilosti záujemcov a snaží sa zabezpečiť proti zneužívaniu projektu s iným cieľom, ako je transparentný dohľad nad priebehom parlamentných volieb. Delegované osoby sa zapojením do projektu zaviažu dodržiavať príslušné zákony a pravidlá. Subjektom, ktoré sa zapoja do tohto projektu, nevyplývajú žiadne záväzky voči Strane TIP. Strana TIP zverejní na svojej webovej stránke zoznam všetkých záujemcov o spoluprácu a zoznam subjektov, ktoré splnili všetky stanovené podmienky najneskôr 10. januára 2015.

- Reklama -