SaS: Sloboda nie je reforma, ale vytvorenie priestoru pre zmenu

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Reagovali tak na výzvu z prostredia školstva, že politici nepočúvajú učiteľov, akademikov, študentov.

„Diskutovali sme so zástupcami kampane A Dosť! Pozorne vnímame 9 alarmujúcich faktov v slovenskom školstve, na ktoré kampaň upozorňuje. V našom programe máme návrhy riešení na každý z nich a čoskoro ich zverejníme. Zároveň sa až do volieb budeme zúčastňovať diskusií kampane A Dosť!, aby sme hľadali zhodu na riešeniach naprieč politickým spektrom,“ hovorí Poliačik. 

Rovnako sme sa zúčastnili prezentácie Atlasu predstáv o budúcnosti vzdelávania v rámci kampane Chcem vedieť viac. „Streli sme sa s Petrom Dráľom, aby sme diskutovali o jednotlivých riešeniach. Sme si vedomí toho, že slovenské školstvo musí viac hľadieť na záujmy a potreby dieťaťa, nie na záujmy lobistických skupín, či už za samosprávy alebo súkromné podniky. Naše deti sa musia v prvom rade cítiť v škole dobre. Škola má byť priestor, ktorý pre každé dieťa bez rozdielu podporuje kreativitu a chuť objavovať,“ dodáva Poliačik.

Neobišli sme ani stredoškolákov. „Vypočuť si názory a požiadavky iniciatívy ŠTUDENT – Aliancia stredoškolákov bolo veľmi podnetné. Sme na jednej vlne v otázkach väčšej slobody študentov, uznávania jazykových certifikátov a podpory získavania praktických zručností mladých ľudí. Stretli sme sa s profesorom Jozefom Hvoreckým z iniciatívy Za živé univerzity. Súhlasíme so zmenou zákona o vysokých školách tak, aby univerzity mali viac slobody a menej formalizmu. Považujeme za potrebné upraviť financovanie vysokých škôl tak s cieľom podporiť kvalitu a nie kvantitu. Aby sa na Slovensku oplatilo študovať,“ konštatuje Gröhling.

S predsedom Nových školských odborov Ľudovítom Sebelédim sme sa zhodli, že bez navýšenia financií v školstve sa ďalej nepohneme. To však nie je jedinou podmienkou na to, aby školstvo prestalo prešľapovať na mieste. „Chceme dať peniaze priamo školám, dať väčšie právomoci riaditeľom. Učiteľom viac slobody v tom, čo učia a ako učia. Chápeme, že školstvo ma za sebou bolestivé reformy, ktoré pristáli na pleciach učiteľov a žiakov bez potrebnej prípravy,“ zhodujú sa liberáli.

Podľa nich sloboda nie je reforma, ale vytvorenie priestoru pre zmenu. „Viac peňazí, možnosť robiť veci inak a k tomu štátne inštitúcie, ktoré podávajú pomocnú ruku, to je cesta pre slovenské školstvo. V podobných stretnutiach budeme pokračovať až do volieb. Budeme počúvať a diskutovať, aby sme mohli v novom volebnom období prinášať potrebné riešenia,“ uzatvárajú. 

- Reklama -