Andrej Danko (SNS) pre SNN: Slovenské elektrárne patria do slovenských rúk!

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Slovenská národná strana apeluje na predsedu vlády, aby štátnicky konal. Každá slovenská vláda sa musí usilovať , aby mala pod kontrolou strategické spoločnosti, najmä energetické. Ak tú kontrolu nemá, tak musí urobiť všetko pre to, aby sa čo najviac percent akcií takýchto podnikov dostalo do štátnych rúk. To je nanajvýš aktuálna téma rozhovoru SNN s predsedom Slovenskej národnej strany (SNS) Andrejom DANKOM.

SNS aj v súvislosti s najnovšími informáciami upozorňuje, že talianska spoločnosť Enel je blízko k dohode o predaji časti svojho podielu v spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) českému podniku Energetický a průmyslový holding (EPH), v ktorom má spoluúčasť aj skupina J&T.

Oživme si pamäť! Keď pred desiatimi rokmi vláda Mikuláša Dzurindu za škandalózne nízke ceny predávala strategické podniky, vtedajšia opozícia a súčasná vládnuca strana – SMER túto prax často kritizovala na tlačových besedách a označovala ju za zlodejstvo. Alebo za škandál či poškodzovanie záujmov štátu a jeho občanov. Toto napokon zničilo SDKÚ. A toto zrodilo kauzu ako je Gorila. Dnes, keď sen vtedajšej opozičnej strany je naplnený a je jedinou vládnucou stranou, dnes, keď má možnosť a priam povinnosť napraviť hriechy Mikuláša Dzurindu, táto vláda pri Slovenských elektrárňach, tak, ako to bolo aj pri Stredoslovenskej energetike či Eustreeme – mlčí!

Na jednej strane je zrejme dobre, že konečne odchádza zahraničný investor, ktorý slovenský podnik využil iba v štýle dojnej kravy… Dokonca, ešte je aj čas na to, aby sme dúfali, že takéto podniky získame opäť pod kontrolu štátu. Je však naozaj ešte čas?

V každom prípade štát musí vlastniť strategické spoločnosti. A ospravedlňujem sa za nasledujúce výrazy, ale za škandalózne a nehorázne považujem to, že dnes chce EPH za 350 miliónov eur kúpiť 33 percent akcií Slovenských elektrární. Nedá mi neurobiť ešte raz apel smerom k predsedovi vlády, aby v tomto urobil poriadok so svojou vládou a so svojim ministrom hospodárstva. A to aj napriek závažným medzinárodným udalostiam, ktoré sa v súčasnosti dejú.

Nedávno sa bývalý a súčasný premiér Mikuláš Dzurinda a Robert Fico častovali názormi na to, aká mohla byť suma, za ktorú sa dali predať naše elektrárne. Dzurindova vláda ich predala za miliardu eur a bola podrobená ostrej a dodajme, aj oprávnenej kritike, že predala vlajkové lode štátu príliš lacno.

Aj 350 miliónov eur je len 35 percent skutočnej súčasnej hodnoty tých akcií. To je ako keby ste si kupovali auto v „akcii“ za 65 percent jeho skutočnej bežnej predajnej ceny. Preto nemôžem pochopiť nečinnosť vlády. Ešte v marci som bol ako-tak pokojný. Vtedy predseda vlády Robert Fico ubezpečil, že predaj akcií budeme blokovať dovtedy, kým nebudú dostavané Mochovce. V auguste minister hospodárstva informoval, že vláda ešte nemá koncepciu, čo podnikne. Medzitým šikovní finanční žraloci – a aby bolo raz navždy na Slovensku jasné – J&T sa rovná EPH, je to tá skupina, ktorá už má Tatry, mýto, televízie, reklamné agentúry a tá skupina, ktorá mi za toto určite naloží – sa dnes uchádzajú prostredníctvom EPH o podiel v Slovenských elektrárňach.

Voči finančnej oligarchii je to dosť trúfalé vyjadrenie!

Ale ja mám aj svoju hrdosť. A mám jej dosť aj na to, aby som verejne povedal, že by si už mohli uvedomiť, kde by mali prestať. Kde by sa nemali starať do toho, čo má byť naše štátne. A štátne to musí byť jednoducho preto, že štát musí mať kontrolu nad strategickými podnikmi, z ktorých bude platiť ľuďom, ktorí to potrebujú napríklad sociálnu pomoc, z ktorých bude čerpať zdroje na platy učiteľom, zdravotníkom.

SNS už viackrát požadovala do ústavy zakotviť ochranu strategických podnikov.

Áno, viackrát sme zdôraznili, že treba prijať ústavný zákon o ochrane strategických spoločností, aby sa predišlo ich ďalšiemu rozpredávaniu. Zákon by ukladal povinnosť vláde odkúpiť, spravovať a rozvíjať majetkové účasti v strategických spoločnostiach tak, aby štát nad nimi už nikdy nestratil kontrolu. Zakazoval by akejkoľvek vláde nakladať s majetkovými právami v strategických podnikoch tak, aby štát v nich nestratil majoritu. Strategický podnik by mal byť tiež definovaný zákonom, osobitne v prípade energetiky, plynárenstva, petrochemického priemyslu či telekomunikácií. Takéto spoločnosti musia byť v štátnych rukách, bez ohľadu na to, aká vláda stojí na čele štátu.

Tak si povedzme, čo by sa nemalo stať a naopak, ako by sa to mohlo riešiť.

Keď dovolí štát vstúpiť finančným žralokom potichu do strategickej spoločnosti a potom bude deklarovať zlepšenie pozícií, keď už tam bude aj tretí subjekt, tak bez súčinnosti s ním sa to dosiahnuť nedá. Veď nebudú finanční žraloci diktovať vláde, kto a za akých podmienok odkúpi zvyšný podiel. Nemohlo by to teda byť opačne? Navrhujem, aby vláda odkúpila všetkých 66 percent akcií Enelu za sumu, o ktorej sa hovorí a v rámci medzinárodného tendra ich predala za trhovú cenu. Hoci aj finančným žralokom, ale za trhovú cenu. Bolo by to spravodlivé a čestné. Okolité štáty skupujú podiely od zahraničných spoločností, vezmite si napríklad Poľsko a Maďarsko. Poľsko teraz zmrazilo akékoľvek nakladanie s majetkom štátu.

Na záver zopakujme, že vláda SR chce podpísať pri predaji 33 percent akcií SE Enelom s talianskou firmou memorandum o porozumení, v ktorom si uplatní opciu na získanie 17 percent akcií elektrární po dokončení tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. Najnovšie to po rokovaní kabinetu avizoval premiér Robert Fico.
________________________________________

Viac informácií o ostatnom Sneme Slovenskej národnej strany:

Strana stavia na stabilite programu a základne. Slovenská národná strana vyslala svojim voličom a sympatizantom poslednú novembrovú sobotu niekoľko jasných a zrozumiteľných posolstiev. Má ambíciu hrdo a čestne rozvíjať a ďalej zveľaďovať značku najstaršieho politického subjektu na Slovensku. Slovenská národná strana má za sebou svetlé aj tienisté stránky, ale už tri roky píše novú históriu. Nechce pôsobiť či už s niekým, alebo proti niekomu – chce hľadať hodnotové prieniky tak, aby štátu vládli odborníci a konali na prospech ľudí. Povedal to predseda SNS Andrej Danko na XXI. sneme Slovenskej národnej strany.

¦ ÚČASŤ V PARLAMENTE

Snem sa venoval volebnému programu pred nadchádzajúcimi voľbami do Národnej rady Slovenskej republiky v marci 2016. ,,Za Boží dar budeme považovať čokoľvek, čo SNS dostane do takých čísel, ktoré ju posunú do parlamentu. Nejde nám o ministerstvá, ani o spájanie sa v mene moci. Chceme v zákonodarnom zbore pôsobiť v prospech občanov a bojovať za ľudí,“ povedal predseda Slovenskej národnej strany A. Danko. Dodal, že volebný výsledok nad päť percent bude považovať za veľký signál, ako nakladať s dôverou ľudí.
Kandidátna listina do parlamentných volieb bude prísne stranícka. Kandidujú len členovia SNS. Lídrom je predseda strany. V prvej šestke sú tiež všetci podpredsedovia, ako aj nová podpredsedníčka SNS Eva Smolíková. „Všetci kandidáti sú ľudia do kolektívu, a nie exhibicionisti, lebo najdôležitejšie je do parlamentu dostať ľudí lojálnych k ideám a myšlienkam. Je choré, aby tam prišlo určité zoskupenie a o pol roka si tam niekto roztiahne transparent a bude robiť tlačové besedy už za inú stranu,“ povedal predseda SNS s tým, že do parlamentu strana nominuje ľudí, ktorí budú držať spolu.

¦ SILA ŠTÁTU

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška v krátkosti predstavil hlavné témy volebného programu, ktorý vychádza z Programových téz prijatých v Košiciach 6. júna 2015. Základnou myšlienkou, ktorej sú okruhy podriadené, je, aby sa Slovensko stalo silným štátom.

Predseda SNS A. Danko sa za prítomných poďakoval mužskému speváckemu zboru Lidovec zo Solčian, ktorý nielenže zaspieval slovenskú národnú hymnu a hymnu SNS Hej, Slováci!, ale navyše daroval interpretačné práva na pieseň s textom Samuela Tomášika Slovenskej národnej strane. Súbor Lidovec pieseň Hej, Slováci! aj nahral, takže odteraz sa na akciách SNS bude hrávať verzia piesne v podaní solčianskeho zboru.

- Reklama -