Prezident Kiska navštívil Zamagurie

0
Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky (Autor: ReproFoto: facebook)

„Už ako dieťa som vnímal, že tento región je veľmi tvrdý pre život, sú tu ťažké podmienky, ale zase tu žijú veľmi dobrí a šikovní ľudia,“ konštatoval prezident. Prezidentov otec pochádza z tohto regiónu a prezident tu žil do svojich troch rokov, potom sa rodina presťahovala do Popradu. 

Zamagurie má podľa prezidenta potenciál najmä z pohľadu cestovného ruchu. Prisľúbil, že sa bude usilovať o to, aby ľudia v takýchto čiastočne znevýhodnených regiónoch mohli žiť ľahšie, aby odtiaľto neodchádzali, ostali tu žiť a založili si tu rodiny. Ako však zdôraznil, nepôjde to bez možnosti dobre sa tu zamestnať.

Andrej Kiska potom navštívil spoločnosť Zastrova, ktorá bola pôvodne súčasťou Vagónky Poprad. Firma je najväčším zamestnávateľom v regióne, pracuje tu viac ako 250 ľudí a už dlhodobo vytvára pracovné príležitosti najmä v ťažkom priemysle. S predstaviteľmi spoločnosti hovoril prezident aj o možnostiach posilnenia pracovnej ponuky pre ženy.

Na diskusii so študentmi maturitného ročníka gymnázia sa prezident venoval najmä otázke dobrého výberu vysokej školy. Apeloval na študentov, aby si nevyberali ľahkú školu. „Vyberte si ťažšiu, ktorá vás lepšie pripraví do zamestnania i do života,“ povedal a vyzval ich, aby sa nebáli ani štúdia v zahraničí. „Školstvo potrebujeme dostať ako prioritu našej krajiny. Zatiaľ to tak nie je a to sa prejavuje aj v štátnom rozpočte. Učitelia musia byť dobre ohodnotení, aby boli študenti motivovaní ísť študovať za učiteľov.“

Popoludní mal prezident Kiska ešte na programe návštevu obcí Spišské Hanušovce a Jezersko.

- Reklama -