Kadúc (OĽaNO): Ide hlavne o to, aby sme sa vymanili zo siete prázdnych politických sľubov

0
Miroslav Kadúc, poslanec NR SR (OĽaNO) (Autor: SITA)

Ďakujem pekne pán predseda za slovo. Dovoľte mi predložiť návrh zákona, ktorý je môj posledný v tomto volebnom období a pokúsim sa mu venovať čo najlepší dôraz a vysvetliť prečo ho predkladám a prečo ho považujem za potrebný. Tak ako akokoľvek práca alebo idete do nejakej práce, tak dávate si nejaké osobné ciele či nejaké firemné ciele alebo proste nejaké ciele. A býva dobrým zvykom na konci vyhodnotiť či tie ciele boli alebo neboli splnené. Ja budem za seba robiť na sociálnej sieti pre mojich voličov a pre mojich fanúšikov odpočet, ale je to len čiastka v zásade bezvýznamná voči celej krajine. A považujem za potrebné a vhodné, aby takýto odpočet urobili, urobili voliči prípadne občania, ktorí sa chystajú voliť akejkoľvek vláde. Pretože vláda, okrem toho alebo ktokoľvek má sladké sľuby pred voľbami, ktoré sa väčšinou pretavia do programového vyhlásenia vlády, s ktorým vláda predstupuje pred túto sieň zákonnosti a necháva si to schváliť, pretože parlament je ten, ktorý by mal kontrolovať vládu, či dodržiava to čo vláda sľúbila.

Či tento návrh pracovný názov môže mať odpočet vlády počas štyroch rokov vládnutia. Je to akási paralela, ktorá by mala byť úplne normálna. Toto som sľúbil, toto som splnil. Som veľmi rád, že tento návrh predkladám s kolegami z opozície naprieč takmer celým politickým spektrom menovite Ján Mičovský, Mikuláš Huba.

Richard Vašečka, Martin Poliačik, Juraj Droba. Juraj Miškov, Martin Chren, Viliam Novotný, Alojz Hlina, Marián Kvasnička a Ľudovít Kaník. Snažil som sa, aby aj tí možno ostrieľaní politici si uvedomili prečo je tento návrh dôležitý a prečo je férové, aby voliči dostali spätnú väzbu alebo oni dostali spätnú väzbu a voliči dostali niečo čo im dá zrkadlo o tom, či tie sľuby boli alebo neboli splnené. Pretože si myslím, že zodpovedná politika je má byť hlavnou úlohou moderného Slovenska.

Ide hlavne o to, aby sme sa vymanili zo siete prázdnych politických sľubov a sami sebe nastavili zrkadlo a povedali otvorene občanom, tomuto parlamentu splnili sme alebo nesplnili sme naše programové vyhlásenie vlády. Alebo vláda splnila alebo nesplnila. Považujem to za úplne normálne, pretože sa stáva počas viac ako dvadsaťročnej existencie samostatného Slovenska zvykom, že politici nasľubujú modré z neba, a na konci dňa zistíte, že nebolo splnené takmer nič. Ok… argument, veď nám to spočítajú pri voľbách bohužiaľ neplatí, bohužiaľ neplatí, pretože voliči si pamätajú maximálne pol roka. Česť výnimkám samozrejme. Ale tá masa, ktorá ovplyvňuje výsledky volieb tá je zaťažená prácou, podnikaním, staraním sa o rodinu, nemá čas sledovať politiku. Tá rozhoduje, a tá si zaslúži férový prístup a povedanie, áno toto som splnil toto som nesplnil.

Som presvedčený, že moderný štát, ktorým Slovensko má šancu byť a ktorým z časti aj je, by mal v niektorých aspektoch pripomínať aj úspešnú firmu. Firmu, kde akýkoľvek podnikateľ, ktorý chce dosiahnuť výsledok si najprv stanoví ciele, či stratégiu čokoľvek, niečo merateľné, čo ktorej úlohe dá. Alebo tomu musí dať termín a na konci povie, splnil som, nesplnil som. Zodpovedá sa či valnému zhromaždeniu alebo predstavenstvu, to už je ako sú nadstavené tie, tie mechanizmy, ale zodpovedá sa niekomu. Lebo ak sa nebude zodpovedať, firma pôjde do krachu. Presne o tomto je tento návrh. Asi s cieľom priniesť do slovenskej politickej kultúry prvky efektívneho manažmentu, ktorý je podľa môjho názoru úplná samozrejmosť a aby občania dostali priestor aj tento parlament dostal priestor vyhodnotiť či programové vyhlásenie vlády je len sľub, zdrap papiera alebo je to niečo, čo je nevyhnutné dodržiavať.

Práve z tohto dôvodu by som si dovolil požiadať všetkých, ktorí majú záujem na tom, aby Slovensko sa posúvalo tak, aby sa správalo zodpovedne a ako moderný štát ako taká minimálna firma, ale tie aspekty firmy by mali byť aj v štáte. O podporu tohto návrhu, tento návrh sa bude vzťahovať až na budúcu vládu resp. budúce volebné obdobie, preto si myslím, že, že tá férovosť je aj aj v tejto rovine. Ako úvodné slovo zatiaľ ďakujem.

- Reklama -