Novotný (Šanca): Aké budú platy sestier a zdravotníkov?

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

Čislák vravel, že na zvýšenie platov je dosť peňazí, ja som mu oponoval, že v rozpočte sľúbených 55 miliónov na platy jednoducho nie je. Kavecká vravela, že platy sestier sa môžu znížiť, minister sľuboval, že nikomu plat neklesne. Minister rozprával o sestričkách, ktoré zarábajú 1200 až 2000 eur, ja o tých čo zarábajú tretinu z toho. Relácia skončila a premýšľal o tom, čo si asi myslí sestrička, ktorá ráno o 4.30 hod. vstáva, aby stihla autobus do okresnej nemocnice, kde robí na tri zmeny.

Tak dva až trikrát cez týždeň necháva svoje deti u babičky, lebo slúži nočné a zarobí tak 400 – 500 eur v čistom. A rozhodol som sa napísať tento blog.

Takže aké budú platy sestier a zdravotníkov od januára?

Podľa parlamentom schválenej novely zákona o poskytovateľoch sa regulácia miezd odvíja z násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov. Teda pre rok 2016 zo mzdy 2014, ktorá bola 858 eur.

Sestričky sú podľa spôsobilosti v troch kategóriach:

– odborné pracovné činnosti – 0,81-násobok priem. mzdy = 694,98 eur
– certifikované pracovné činnosti – 0,85-násobok priem. mzdy = 729,30 eur
– špecializované pracovné činnosti – 0,96-násobok priem. mzdy = 823,68 eur

Pozor, toto sú tarifné hrubé mzdy, do ktorých sa neráta príplatok za infekčnosť, smennosť, nadčasy, osobné ohodnotenie, riadiaci príplatok….

Čo to znamená pre neštátne nemocnice:

Platy sestier v neštátnych nemocniciach by sa mali zvyšovať oproti súčasnému stavu. O koľko, záleží od toho, aké sú v nemocnici tarify v súčasnosti. Ale keď sa doposiaľ riadili Zákonníkom práce, tak platy by sa mali zvýšiť. Má to ale háčik – zdravotné poisťovne budú mať v roku 2016 presne toľko peňazí, ako v roku 2015.

Nemajú teda neštátnym nemocniciam z čoho navýšiť. Je možné, že na prvé tri mesiace to z príkazu ministra zatiahne VšZP, lebo veď v marci sú voľby. Ale na celý rok jednoducho nemajú. Môže sa teda stať, že sa riaditelia znovu uchýlia k deleniu úväzkov na zdravotnícku a administratívnu časť či rušeniu všetkých príplatkov, aby vyhoveli zákonom.

Čo to znamená pre štátne nemocnice:

V štátnych nemocnicach sestry dosiahli platy schválené v zákone o minimálnych mzdových nárokoch sestier z roku 2012, ktorý Ústavný súd SR zrušil. Majú teda tarifné platy od 640 do 930 eur v hrubom bez príplatkov. Ale zákon im určuje tarify zhruba o 100 eur nižšie. To automaticky neznamená, že sa im zníži plat, ale že jeho súčasná výška môže byť ohrozená. Riaditelia štátnych nemocníc tvrdia, že im platy neznížia. Slovný sľub je ale predsa len menej ako garancia v zákone. A tak sestrám nezostane nič iné, len udržať súčasné platy kolektívnym vyjednávaním.

- Reklama -