SNS: Máme európsku, nie euroázijskú úniu – Turecko sem nepatrí!

0
Andrej Danko, Predseda SNS (Autor: SITA)

Turecko treba rešpektovať ako suverénnu krajinu, pomáhať mu v úsilí dotiahnuť sa na štandard dodržiavania ľudských práv, slobody slova a vierovyznania. Podľa SNS tiež treba rozvíjať vzájomnú hospodársku spoluprácu medzi EÚ a Tureckom – nie však vo vnútri EÚ, ale v rámci iných medzinárodných štruktúr.

Turecko je historicky, kultúrne i hodnotovo inde, než krajiny starého kontinentu. Európska únia je zoskupením európskych krajín, nie euroázijskou úniou. Každý kontinent, každá časť zemegule má svoje špecifiká. To platí v mnohých prípadoch aj pre hraničné krajiny na jednom kontinente. Preto pre iný vývoj, históriu a kultúru rovnako do únie nepatrí ani Ukrajina.

SNS už pred dvoma rokmi vo svojom programovom dokumente Popradské memorandum – žiadosti slovenských vlastencov Bruselu vyzvala EÚ o zastavenie implementácie ideológie a politiky multikulturalizmu, ktorý ohrozuje historické osobitosti našich vlastí. Prijatím Turecka do únie by však takáto ideológia musela byť povinne realizovaná.

Niekoľkokrát sme vyzvali Brusel, aby sa jasne vyjadril, dokedy sa bude únia rozširovať. Nekonečné zväčšovanie tohto zoskupenia totiž pôsobí už kontraproduktívne. EÚ si už neplní svoju funkciu – vzájomné posilňovanie sa a spoločný postup v hospodárskej oblasti pri súťaži so svetovými veľmocami. SNS preto hovorí jasné nie nekonečnému rozširovaniu EÚ.

- Reklama -