Minister Hudák: Slovenskému predsedníctvu „padnú do lona“ viaceré zložité témy

0
Vazil Hudák, minister hospodárstva SR (Autor: SITA)

Avizoval to minister hospodárstva Vazil Hudák po rokovaní s komisárkou pre obchod Ceciliou Malmstromovou, ktorému dominovala príprava Slovenska na prevzatie predsedníckej taktovky v júli 2016.

„Komisárka prisľúbila návštevu Slovenska po voľbách,“ povedal V. Hudák s tým, že C. Malmstromová má záujem aj o podujatie, na ktorom by s verejnosťou diskutovala o dohode známej pod skratkou TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). „Čím viac bude informácií, tým jasnejšie bude, že ide o dobrý projekt,“ zdôraznil minister.

Podľa neho otvorenie amerického trhu predstavuje pre Slovensko ako malú, otvorenú ekonomiku „potenciálny zdroj ďalšieho rastu.“ Je však potrebné zvyšovať konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky, a tým sa pripraviť – „aby sme vo zväčšujúcom sa priestore voľnej obchodnej súťaže mohli byť úspešní“.

Minister podporil aj väčšiu transparentnosť v prebiehajúcich rokovaniach o TTIP, ktoré má v rukách Európska komisia. „Uvítali by sme častejšiu a hlbšiu informovanosť,“ povedal šéf slovenského rezortu hospodárstva a podporil myšlienku tzv. data centier, kde by sa sústreďovali informácie. „My ho vybudujeme na rezorte hospodárstva s prístupom pre zástupcov ministerstiev či národnej rady,“ uzavrel.

Medzi témami, ktoré môžu byť aktuálne počas slovenského predsedníctva, figurujú aj dohody o zóne voľného obchodu s Japonskom či krajinami MERCOSUR.

- Reklama -