Jurinová (OĽaNO): SMER žmýka občanov, na sebe však nešetrí

0
Erika Jurinová (Autor: SITA)

Naopak, k rozpočtu mám vážne výhrady.

Je nešťastím, ak sú pre SMER občania iba zdrojom príjmov do štátnej pokladne. Štát od nich doslova žmýka peniaze, ktoré sa k nim nijako nevracajú späť v podobe kvalitných služieb. To dokazuje neustále zvyšovanie odvodového zaťaženia práce, neschopnosť pohnúť Slovensko dopredu v oblasti vyšších priemerných miezd, prepad konkurencieschopnosti a absolútne zanedbanie investícií do vzdelávania. Aj keď má vláda absolútnu moc (čo tu od čias komunizmu ešte nebolo) štátny dlh neznížila! Pritom mala na to ideálnu príležitosť. Patríme medzi lepšie krajiny Európy,  počúvame, že naša ekonomika má jeden z najvyšších rastov v krajinách V4, ale aj v rámci Európske únie.  Zatiaľ však máme približne rovnaký štátny dlh ako pred rokom.  A nezabúdajme, že túto úroveň sa darí udržať len vďaka žmýkaniu občanov, zvyšovaniu daní a odvodov, eurofondom a nie úsporami štátu. Jeden príklad za všetky. Napriek reforme ESO inštitúcie verejnej správy nevykazujú výraznejšiu efektivitu, ba naopak, počet zamestnancov sa neustále zvyšuje. Keď Robert Fico nastupoval v roku 2012 do úradu,  bol počet zamestnancov verejnej správy 338 921,  v roku 2015 ich už bolo 404 tisíc a na rok 2016 je ich naplánovaných 407 456 – to je nárast o viac ako 68 000 zamestnancov vo verejnej správe.

Aby som však len nekritizovala. Vláda nastavila rozpočet tak, že v roku 2018 by sme mali dosiahnuť vyrovnaný rozpočet – teda mali by sme mať nulový deficit. Zámer je to výborný, obávam sa však, že pokiaľ sa nezmení smerovanie socialistickej vlády, nepodarí sa ho naplniť. Najmä vtedy nie, ak SMER nezačne konečne šetriť aj na strane výdavkov štátu. Vyberať dane je správne, ale občania musia cítiť že za to dostávajú od štátu adekvátnu službu a nie len samé kopance. Je predsa neprijateľné, aby štát len zvyšoval odvody tým, ktorí sa snažia prežiť a nie parazitovať na systéme. Obyvatelia Slovenska toho majú fakt dosť, je na čase, aby si vydýchli. Pokiaľ sa nezmení hospodárenie štátu aj na strane výdavkov (šetrením a zefektívňovaním procesov), nádej bežných občanov na lepší život je v nedohľadne!

Snaha efektívnejšie vyberať dane je takisto  správna.  No ak si uvedomíme, že  veľkým podnikateľským subjektom, ktoré sú spriatelené so SMER-om, vláda rozdáva plným priehrštím dotácie a bremeno ponecháva na tých malých – na ľudí, ktorí živia rodiny, to určite nie je správne!

Nehovoriac o tom, ako sa peniaze „strácajú“ vo verejných obstarávaniach. Ako sa na Slovensku vo veľkom “legálne” kradne. Predražené CT-ko, čudná zmluva na prevádzku kompy, dohadzovanie kšeftov za milióny eur firmám napojeným na SMER…. To je len zlomok káuz SMER-u, ktoré pohltili desiatky miliónov eur. Tieto peniaze sa dajú použiť oveľa zmysluplnejšie – napríklad omnoho viac podporiť životné podmienky rodín, sociálne slabých, alebo podporiť investície do výstavby nájomných bytov a rekonštrukcie infraštruktúry v regiónoch, ktoré zvyšujú zamestnanosť ako aj záujem investorov.

OĽaNO bude vždy podporovať živnostníkov a poctivých podnikateľov, ktorí už konečne potrebujú istotu a stabilné podnikateľské prostredie. Navrhujeme silne opatrenia na odstránenie korupcie, zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov, vylúčenie schránkových firiem z verejných súťaží ako aj opatrenia na sfunkčnenie vymožiteľnosti práva. Chceme podporovať pedagógov, zdravotníkov a ďalšie užitočne profesie a nie hamižných veľkopodnikateľov! Naše programové priority si môžete prečítať v Zmluve so Slovenskom.

My všetci pomáhame vyzbierať financie na hospodárske opatrenia, pomocou ktorých vláda rozdeľuje alebo investuje miliardy eur.  Len raz za štyri roky dávame však politikom impulz na hospodárenie so štátnym rozpočtom. 

Vyššie dane, poplatky a odvody priniesli tejto vláde o 2,3 miliardy eur do rozpočtu viac, pričom na nesystémových sociálnych balíčkoch vráti ľuďom iba miliardu naspäť. Preto som spustila na sociálnej sieti projekt “Miliarda vo vašich rukách”. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie ľudí o hospodárení štátu s ich peniazmi, zapojiť ich do rozhodovania a spoznať ich vlastné priority. Môžu si zvoliť medzi množstvom nesystémových opatrení, alebo zmenami, ktoré výrazne pohnú Slovenskom dopredu. Je to teda  priestor pre ľudí, kde oni sami stanovia priority  a tak rozhodnú o investovaní “svojej” miliardy. Ide zároveň o súťaž, kde môžete vyhrať mobil alebo obed so mnou v Národnej rade. (Do projektu „Miliarda vo vašich rukách“ sa môžete zapojiť  tu. Pripravili sme pre vás aj zaujímavú súťaž. Napíšte nám, čo by ste urobili s miliardou eur vy a vyhrajte smartfón! Zapojte sa do súťaže.)

V marci nás čakajú voľby. My všetci vtedy rozhodneme o 120 miliardách na 4 roky, ktoré vložíme do rúk politikov. Dobre premýšľajte, či sa vami preferované priority zhodujú s prioritami politikov, ktorých chcete voliť.

- Reklama -