SaS: Nad parlamentom treba zlomiť palicu, zdravotne postihnutým odmietol pomôcť

0
Lucia Nicholsonová (SaS) (Autor: SITA)

Prvým bol návrh, aby sa do príjmu ťažko zdravotne postihnutých ľudí nezarátavali jednorazové dary. „Ak im chcete v dobrej viere darovať peniaze alebo iný dar, zaráta sa im to do príjmu, čím im v konečnom dôsledku uškodíte, lebo vzhľadom na vyšší „príjem“ nedostanú kompenzačné príspevky,“ upozorňuje Nicholsonová. Takýto návrh zákona už bol v parlamente, ale poslanci za Smer-SD  ho zmietli zo stola. „Tento druhý pokus mali brať ako reparát. Veď bola spísaná aj petícia. Nevyužili ho a do druhého čítania návrh neposunuli. Je mi to ľúto najmä kvôli samotným ZŤP,“ tvrdí Nicholsonová.

Jej druhý  návrh sa týkal príspevku za opatrovanie, na ktorý je zákonný nárok, ak je však opatrovaná osoba hospitalizovaná dlhšie ako 30 dní, nárok na príspevok zaniká. „Stáva sa však, že najmä deti na onkológii sú dlhodobo hospitalizované a s nimi aj rodič. Rodičovi však príspevok po uplynutí lehoty zanikne. Poznám konkrétny prípad, ktorý vyústil až do takej absurdity, keď sa celé oddelenie nemocnice skladalo matke na stravu, pretože kvôli hospitalizácii svojho syna prišla o príspevok na opatrovanie,“ uvádza Nicholsonová.

Nastal aj iný extrém, keď matka opatrovala syna v nemocnici a nenahlásila jeho hospitalizáciu. „Dnes, po smrti syna, súd od matky vymáha peniaze, ktoré vtedy poberala. Toto som chcela stopnúť a zmeniť zákon tak, aby príspevok dostávali rodičia aj vtedy, keď je dieťa hospitalizované. Pretože o deti sa starajú aj tak. Je neuveriteľné, že ani tieto prípady neobmäkčili poslancov Smeru a zmietli moje návrhy zo stola len preto, že to predkladá niekto z opozície,“ uzavrela. 

- Reklama -