Vörös (Most-Híd): Richterove výhovorky situáciu ťažko postihnutých nezlepšia

0
Péter Vörös, poslanec NR SR za Most-Híd (Autor: SITA)

Počas štvrtkovej Hodiny otázok v NR SR sa ukázalo, že šéfovi rezortu práce a sociálnych vecí nestačí na reálne vyriešenie problémov rodičov a opatrovateľov zdravotne ťažko postihnutých osôb ani dlhých šesť mesiacov. Myslí si to Péter Vörös, poslanec NR SR za Most-Híd, ktorý sa Jána Richtera dnes na pôde parlamentu pýtal, aké konkrétne legislatívne kroky urobila vláda na riešenie problémov spomínanej skupiny ľudí.

„Minister mi tvrdil, že zlepšenie situácie v danej veci si vyžaduje komplexnú právnu úpravu. Z toho však bohužiaľ vyplýva, že žiadnych konkrétnych legislatívnych krokov sa ľudia odkázaní  na cudziu pomoc a ani tí, ktorí im pomáhajú, stále nedočkali,“  reagoval poslanec, ktorý ministra upozornil, že ten ešte pred pol rokom dostal od rodičov a opatrovateľov zdravotne ťažko postihnutých detí otvorený list, v ktorom ho vyzvali, aby sa ich problémami začal konečne reálne zaoberať.  Rodičia a opatrovatelia chcú zavedenie osobnej zodpovednosti posudkových lekárov a žiadajú aj to, aby sa im nekrátili dôchodky iba preto, že opatrujú chorého člena rodiny.  

„Naozaj nerozumiem tomu, prečo dlhých šesť mesiacov ministrovi a jeho rezortu nestačilo na vypracovanie tak potrebnej legislatívnej úpravy. Výsledkom polročného úsilia ministerstva je tak opäť iba to, že dotknutí ľudia musia stále len čakať, kým im niekto podá pomocnú ruku. Ako sami v liste uviedli, naďalej platí, že strácajú sociálne istoty,  sú na okraji záujmu, a v skutočnosti to naozaj vyzerá tak, akoby fakt nikto nemal záujem zaoberať sa hlbšie ich problémami“ zdôraznil Péter Vörös a dodal: „Azda nemusím pripomínať, že rodičom a opatrovateľom zdravotne postihnutých osôb Richterove výhovorky určite nijako nepomôžu.“

- Reklama -