EDS: Bojujme proti násiliu páchaného na ženách

0
EDS (Autor: EDS)

25.november je MEDZINÁRODNÝ DEŇ ZA ODSTRÁNENIE NÁSILIA NA ŽENÁCH. Násilie páchané na ženách je dôsledkom diskriminácie žien v práve a praxi, a žiaľ stále pretrvávajúcej nerovnosti medzi mužmi a ženami. Násilie páchané na ženách zostáva aj naďalej globálnou pandémiou, ktorej čelí KAŽDÁ TRETIA ŽENA NA SVETE – až 35% žien a dievčat zažilo nejakú formu psychického a/alebo sexuálneho násilia. Odhaduje sa, že až 133 miliónov dievčat a žien zažilo niektorú z foriem mrzačenia ženských pohlavných orgánov a viac ako 700 miliónov žien bolo zosobášených keď boli ešte len deťmi – 250 miliónov z nich bol zosobášených pred dosiahnutím 15.roku života. Takéto dievčatá si väčšinou nikdy nedokončia vzdelanie, keďže sú nútené sa veľmi skoro začať starať o rodinu a je u nich vyššia pravdepodobnosť výskytu domáceho násilia zo strany partnera ako i komplikácie pri pôrode, kvôli nízkemu veku. Dôsledky násilia páchaného na ženách tak vydržia po celé generácie a zničili a naďalej ničia životy miliónov dievčat a žien po celom svete.

Preto musíme využiť aj dnešný deň na to, aby SME UPOZORNILI, ŽE STOVKY MILIÓNOV ŽIEN PO CELOM SVETE, VRÁTANE TISÍCOK SLOVENSKÝCH ŽIEN KAŽDODENNE NESKUTOČNE TRPIA KVÔLI NÁSILIU IBA NA TOM ZÁKLADE, ŽE SÚ ŽENAMI – TOTO SA MUSÍ ODSTRÁNIŤ. Je nemysliteľné aby vo vyspelom svete 21.storočia stále pretrvávali rozdiely medzi mužmi a ženami a aby milióny žien podstupovalo ťažko predstaviteľné utrpenie iba z toho titulu, že sa narodili ako ženy. Preto sa dnes všetci zamyslime nad tým, ako by sme mohli pomôcť odstrániť násilie páchané na ženách a popremýšľajme, či aj v našom okolí nie je žena, ktorá takýmto spôsobom trpí a pokúsme sa jej pomôcť. Proti tomuto hroznému násiliu musíme bojovať všetci spoločne a upozorňovať naň ako sa len dá – len vtedy dodáme obetiam silu vzoprieť sa tyranii pokiaľ je to možné, ako i vyvíjať tlak na vlády a mimovládne organizácie, aby proti násiliu páchaného na ženách postupovali prísnymi legislatívnymi opatreniami.

Slovenská verejnosť musí razantnejšie a aktívnejšie konať proti násiliu páchaného na ženách. Začať musíme každý od seba… EDS preto podporuje kampaň ?organizácie Možnosť voľby Odzvoňme násiliu na ženách – Podporme Istanbulský dohovor za prijatie Istanbulského dohovoru o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, ako i aktivity organizácie Možnosť voľby, ktorá na Slovensku dlhodobo upozorňuje na všetky formy diskriminácie žien a presadzuje princípy rodovej rovnosti a diverzity vo verejných politikách. NEZATVÁRAJME OČI PRED DESAŤTISÍCAMI SLOVENSKÝCH ŽIEN A STOVKAMI MILIÓNOV ŽIEN VO SVETE, KTORÉ SÚ KAŽDODENNE VYSTAVOVANÉ NÁSILIU!

- Reklama -