Žitňanská (Most-Híd): Smer chce ovládnuť Ústavný súd

0
Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

Strana Smer nominovala na uvoľnené miesto ústavného sudcu svojich poslancov, podpredsedníčku parlamentu Laššákovú a poslanca Mamojku. Podľa Lucie Žitňanskej nie je možné, aby niekto, kto je dlhé roky v politike a vo vysokých politických funkciách, mohol zo dňa na deň v citlivých kauzách nezávisle vykladať ústavu. „S podporou týchto poslancov prešli aj mnohé z potenciálne sporných situácií pred ústavným súdom. Zároveň títo ľudia neprotestovali, ale naopak vysvetľovali prechod Štefana Harabina z funkcie ministra spravodlivosti do funkcie predsedu Najvyššieho súdu,“ uviedla niektoré príklady spochybňujúce nestrannosť týchto kandidátov Lucia Žitňanská.

Jednou z možných príčin vysokej nedôvery ústavného súdu je podľa Lucie Žitňanskej aj príliš vysoký počet sudcov s politickou minulosťou. „Ak aj budú noví sudcovia bez politickej minulosti, nemusí to automaticky znamenať, že budú rozhodovať nestranne. Ale ak budú noví ústavní sudcovia politici s dlhoročnou vrcholovou politickou minulosťou, bude tu dôvod na nedôveru ešte skôr, ako vôbec dostanú šancu pokúsiť sa preukázať opak,“ vyhlásila Lucia Žitňanská. Zároveň spochybnila, či sa o to títo kandidáti vôbec pokúsia.

„Vôbec nejde o to, či bude niekto z tejto dvojice poslancov zvolený. Už samotnou nomináciou Smer znovu ukázal, že ústavný súd vidí predovšetkým ako svoju predĺženú ruku a vôbec nie ako základný pilier ochrany ústavnosti a fungovania právneho štátu,“ dodala na záver Lucia Žitňanská.

- Reklama -