Šanca: Čo treba robiť, aby sestry neodchádzali?

0
Šanca (Autor: Šanca)

V princípe malo ísť o predvoj tretieho Ficovho sociálneho balíčka. Podstatné totiž je, aby sestry a zdravotníci dostali viac peňazí vo februárovej výplate. Lebo v marci sú voľby a zdravotníci by mali mať lepšiu náladu.

Nálada medzi zdravotníkmi a najmä sestrami ale nie je dobrá. Podpisujú deklarácie o pripravenosti dávať výpovede, dokonca výpovede najmä v štátnych nemocniciach hrozia možno už tento týždeň.

Novela má veľké riziká. V prvom rade neplní očakávania sestier a zdravotníkov. Tí chcú viac peňazí v zdravotníctve, viac sestier v nemocniciach, vyššie platy ako ponúka ministerstvo zdravotníctva, a to pre všetkých zdravotníkov, ako aj zohľadnenie odpracovaných rokov.

Podľa navrhnutých koeficientov sa navyše mzdy sestier môžu v štátnych nemocniciach dokonca znížiť až o 100 eur. Sestry teda v štátnych nemocniciach nemajú zaručené ani tie mzdy, ktoré už dosiahli.

Najdôležitejšie ale je, že zvýšenie ich miezd, ktoré parlament schvaľuje, nie je kryté reálnymi peniazmi. Schválený štátny rozpočet totiž do zdravotníctva viac peňazí neprináša. Na zdravotnú starostlivosť bude presne toľko peňazí ako v roku 2015. Vláda na krytie sľubov, že polepší sestričkám i zdravotníkom v nemocniciach, nedala peniaze. Smer síce v parlamente schválil uznesenie, že peniaze na platy sestier a zdravotníkov sa majú vykryť z kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR, tam však nie sú.

Viliam Novotný: „Takže ak sestrám v januári riaditeľ nemocnice povie, že na ich platy nemá peniaze, lebo poisťovne mu nepridali, mohol by im minister zdravotníctva Čislák rozdať to uznesenie. Aby všetci vedeli, že tie peniaze tam niekde sú, len ich nikto nevidel.“

Aké sú riešenia? Minister musí v prvom rade konečne permanentne rokovať s komorami a odborármi. Akékoľvek zvyšovanie miezd musí byť jasne kryté peniazmi v štátnom rozpočte, ktoré sa cez poisťovne načas dostanú do nemocníc. Keďže zdravotníci chcú odstupňovanie miezd na základe odpracovaných rokov, je potrebné s nimi rokovať o odmeňovaní aj vo vzťahu ku kvalite starostlivosti a spokojnosti pacientov. Čím skôr treba zaviesť spravodlivé ohodnotenie práce v nemocniciach systémom platba za diagnózu.

Riešenia teda sú, len si ministerstvo zdravotníctva nespravilo domáce úlohy. Dokonca zľahčuje situáciu.

„Nepodceňoval by som situáciu. Všetci už máme dramatickú skúsenosť s výpoveďami lekárov. Teraz hrozia výpoveďami sestry. Bez sestier a zdravotníkov niet zdravotnej starostlivosti“, dodáva Novotný.

- Reklama -